Başkanlık Sistemi Ak Parti Beyannamesinde

Başkanlık Sistemi Ak Parti Beyannamesinde

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı seçim beyannamesinde başkanlık sistemi de yer aldı. Sistemle ilgili "yetki karmaşasını giderecektir" denildi

AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla Ankara Arena'da başladı.

Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Alkışlayan, konuşamayan vizyon üretemeyen ama birilerinin aklıyla alkışlayan Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum. Bizim bu kapsamlı seçim beyannamemiz ve biraz sonra açıklayacağım ve ilan edeceğim yeni toplumsal sözleşmemiz karşısında sözünüz nedir? Amerika'dan ithal alkış propagandalarıyla kedilerle bu işi çözemezsin. Bizi 13 yıldır dünya alkışlıyor, senin alkışına ihtiyaç yok" dedi.

Davutoğlu, son 13 yıl içinde önlerine çok mayınlar konulduğunu, kapatma davası açıldığını, kaset sabotajları, Gezi ve 17-25 Aralık provokasyonları yapıldığını anımsatarak, "Ama o provokasyonları yapanlar şu anda beddua odalarında baş başalar ama AK Parti kadroları burada" dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ BEYANNAMEDE

Davutoğlu'nun okuduğu seçim beyannamesinde "İdari yapının başkanlık sistemi yönünde yeniden düzenlenmesini gerekli görüyoruz. Başkanlık sistemi yetki karmaşasını giderecektir" ifadelerinin yer aldığı görüldü.

İSRAİL DE BEYANNAMEDE

İsrail'in Mavi Marmara ve Gazze konularında gereken adımları atmaması halinde ilişkilerin eski haline dönemeyeceği de beyannamede yer aldı. 

"SANDIK GÜVENLİĞİ"

"Bilsinler ki seçim sandığının güvenliğini her ne pahasına olursa olsun sağlayacağız" ifadelerini kullanan Başbakan Davutoğlu, "Güvenlik güçlerimiz özgürlük ortamında seçimlere gidilebilmesi için ne tedbir alıyorsa bu tedbiri alacaktır. Başbakan olarak da gerekli talimatları, hükümet olarak da verdik. Türkiye'nin her köşesinde, Hakkari'den Edirne'ye kadar her yerde seçim tam bir güvenlik içinde yapılacaktır. Demirtaş ve ekibine sesleniyorum, çıkın ve siyasetinizi demokrasiyle ilgili tavrınızı açık bir şekilde koyun" şeklinde konuştu. 

PAPA'YA TEPKİ

Davutoğlu, Papa Franciscus'un Ermeni iddialarını destekleyen açıklamaları ile ilişkin, "Tarihi olayları konuşmaya hazırız. Her türlü muhasebeyi yapmaya hazırız. Ama tarih üzerinden milletimize hakaret ettirmeyiz, tarihi tartışmalar üzerinden Türkiye'ye şantaj yapılmasına izin vermeyiz" dedi.

İNSAN ONURU ODAKLI BEYANNAME

AK Parti seçim beyannamesinde Türkiye'nin 12 yılda geldiği konumun gözler önüne serildiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Kamuoyumuzu, kalkınma hamlesi bağlamında, 350 sayfayı aşkın beyannamemizi okumaya davet ediyorum. Orada her şey var. Orada, 12 yıl içerisinde nereden nereye geldiğimiz de var, inşallah önümüzdeki 9 yıl içerisinde nereye doğru yürüdüğümüzün ana dokusu, ana unsurları, ana hedefleri de var. Seçim beyannamemizin odağında insan onuru vardır" diye konuştu.

"DEMOKRASİDE ANLAŞIRIZ"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a çağrısında bulunan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Buradan çağrıda bulunuyorum, eğer HDP demokratik bir siyasi partiyse, Demirtaş da bunun eş başkanıysa çıksın ve desin ki 'seçim kampanyaları süresince ve seçim günü hiçbir baskıyı, hiç bir silahlı baskıyı kabul etmiyoruz. Köylere, mezralara dönük olarak, teröristlerin yaptığı bir takım baskı çalışmalarına karşıyız' desin. O zaman demokraside anlaşırız. Ama İzmir'de, Kadıköy'de gelip barış güvercini olmak ama Ağrı'da da Diyarbakır'da da sandık sandık 'eğer buradan yüzde yüz şu partiye oy çıkmazsa hesap sorarız' diyenlerin yanında durmak, iki yüzlülüktür, bukalemun siyasetidir."

Yeni Türkiye Sözleşmesi

Davutoğlu, seçim beyannamesinin yanı sıra Yeni Türkiye Sözleşmesi'nin de sunulacağını belirterek, "Seçim beyannamemizin yanında bütün vatandaşlarımıza sesleniş olarak, Türkiye'nin siyasi partilerine, muhatabımız olan, rakibimiz olan siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına, Türkiye'nin entelektüel camiasına, aydınlarına yönelik 2023'e giderken Yeni Türkiye Sözleşmesi'ni takdim ediyorum" dedi.