Başkanlık Referandumu Yıl Sonunda

Başkanlık Referandumu Yıl Sonunda

Mclis Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li vekil Mustafa Şentop, ‘başkanlık sistemi’ni içeren yeni anayasa teklifinin ekim ayında Meclis’e sunulabileceğini, metnin görüşülme hızına bağlı olarak yıl sonunda ya da gelecek yılın başında referanduma gidilebileceğ

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li vekil Mustafa Şentop, ‘başkanlık sistemi’ni içeren yeni anayasa teklifinin ekim ayında Meclis’e sunulabileceğini, metnin görüşülme hızına bağlı olarak yıl sonunda ya da gelecek yılın başında referanduma gidilebileceğini söyledi.
 Teklifin referanduma götürülmesi için en az 330 milletvekilinin desteğini almak gerekirken, oy kullanma imkanı olmayan Meclis Başkanı çıkarıldığında AKP’nin bu sınıra ulaşabilmesi için dışarıdan 14 milletvekilinin desteğine ihtiyacı var.
 Meclis’teki üç muhalefet partisi öneriye destek vermeyeceklerini açıklamıştı.
 ‘Kasım veya Aralık’ta referandum olabilir, bahara da kalabilir’
 Reuters’a konuşan Şentop, istenirse teklifin birkaç gün içinde hazırlanabileceğini belirterek, “Yasama döneminin bitmesine az kaldı. Gündemde önemli kanunlar var. Tartışmaya başlasak yarım kalacak. Yeni anayasa teklifinin sunulması Ekim ayına kalacak gibi gözüküyor” dedi.
 Şentop şöyle devam etti: “Teklifin hazırlanması için çalışma Ağustos’un sonu Eylül gibi olur. Türkiye gündeminde tartışmalar Eylül’de başlar. Görüşme hızına bağlı olarak teklif için Kasım veya Aralık’ta referandum olabilir. Bahara da kalabilir.”
 Erken seçim ihtimali ufukta gözükmüyor
 AKP olarak federasyon öngörmeyen bir şekilde ABD’deki başkanlık sitemini önerdiklerini aktaran Şentop, “Getireceğimiz öneri ve tartışmaların milletvekillerini etkileyeceğini, metinleri gördüklerinde ikna edecek unsurların olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
 Şentop, referandum için gereken vekil sayısının bulunabileceğini ve ardından gerekli desteğin halktan alınabileceğini belirterek, “Bu dönemde yeni anayasa gerçekleşmezse bir sonraki seçimin birinci gündemi olacak ve tek başına anayasayı oluşturacak çoğunluğu millet oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.
 Erken seçim ihtimalinin ufukta gözükmediğini söyleyen Şentop, öngördükleri başkanlık sisteminde ‘denge-denetleme’ ve ‘fren’ mekanizmalarının da bulunduğunu kaydetti.
 Başkan denetlenebilecek
 Şentop, ‘yasa çıkarma gücü’, ‘bütçe’ ve ‘yüksek yargıdaki atamalar’ın parlamento onayına sunulmasıyla başkanın denetlenebileceğini de belirtti.