Başkanlık için Referandum Önerisi

Başkanlık için Referandum Önerisi

Selahattin Demirtaş kameralar karşısına geçerek gazetecilere açıklamalarda bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin MYK toplantısı öncesinde gazetecilere açıklama yaptı.

Koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine gözlerin çevrildiği erken seçime ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, erken seçim hükümetinde yer alıp almayacaklarına ilişkin soruyu yanıtladı.

Demirtaş, "Olası bir erken seçim hükümeti görevinde görev alıp almayacağımızı partimizin yetkili organlarında değerlendireceğiz" ifadesini kullandı.

Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Demirtaş, ayrıca erken seçimde başkanlık sistemine ilişkin referandumun da yapılması önerisinde bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Saray darbesine karşı halk sandıkta gerekeni yapacaktır. Sayın Davutoğlu görevi iade etmeli. Koalisyon seçeneği kalmadığını kendisi ifade etti. Cumhurbaşkanı da sandıktan ikinci çıkan partiyi görevlendirmelidir. Türkiye'nin en kısa zamanda seçime gitmesi ve kalıcı bir sonucun ortaya çıkması için hepimiz gayret göstermeliyiz.Siyasetteki darbe günleri elbette ki atlatılacak. 

Olası bir erken seçim hükümeti görevinde görev alıp almayacağımızı partimizin yetkili organlarında değerlendireceğiz.

Gelinen durum çok kaygı verici. Silahla çözüm mümkün değil. Biz bütün sorunları diyalogla çözülmesinden yanayız. Türkiye açısından Ortadoğu'nun kargaşayla karşı karşıya olduğu durumda Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanın yapması gereken diyalog kanallarını açmasıdır. Derhal karşıklıklı ateşkesin ilan edilmesi lazım. 

Sonraki adımlar da müzakereye dönüş ve kalıcı barış olmalıdır. Hükümet kurulur ya da kurulmaz en önemli konu barıştır. Barış erken seçimi beklemeyecek kadar acildir. Türkiye'nin bütün illeri barışın bozulmasının rahatsızlılığını yaşıyor. Şehit aileleri barış istiyor, bu sesler duyulmalı. 

HDP kalıcı barışı sağlamanın teminatıdır. Bu fırtınalı günler geçecektir. Fırtına bittikten sonra geride darmaduman bir ülke kalmasın istiyorsak birbirimize daha sıkı sarılmalıyız. 

Son terörist kalıncaya kadar görevimizi yapacağız söylemleri geçmişte kalmıştır. Oy almaya yönelik açıklamalardır. Ölümleri derhal durdurmamız gerekmektedir. 

Koalisyon kuramazsanız erken seçim de istemiyorsanız görüşmeye açığız dedik. AKP'ye de kapılarımızı kapatmadık.

Çok net bir teklifimiz var; olası bir tekrar seçimde başkanlık sistemini istiyor musunuz diye seçmene sorabiliriz. Mevzu bizim kişisel bir tutumumuz değil. Genel seçimi referandumla birlikte yaparız."