Başbuğ'un karmakarışık konuşması

Genelkurmay Başkan İlker Başbuğ, "Balyoz Darbe Planı" iddiaları hakkında bir konuşma yaptı.

Karmakarışık bir konuşma.

Bir yandan, 'Tüm iddiaları ciddiye almak durumundayız. Gerçeği bütün açıklığıyla ortaya çıkarıp, zamanı geldiğinde bunu kamuoyuyla paylaşmak durumundayız. Kara Kuvvetleri'nde devam eden incelemenin bu hafta içinde sonuçlanmasını bekliyoruz' diyen Başbuğ, öbür yandan, "Allah Allah diye taarruz eden bir ordu Allah'ın evi olan camiye nasıl bomba koyar? Vicdansızlara sesleniyorum: TSK'nın da bir sabrı var" İddiaları lanetliyorum" diye gürledi.

Dikkat buyurun:

"Tüm iddiaları ciddiye almak durumundayız"la başlayan söz, "İddiaları lanetliyorum"la bitiyıor.

Enteresan, değil mi?

"Balyoz Darbe Planı" iddialarıyla ilgili inceleme henüz sonuçlanmadan iddiaları peşinen lanetleyen Başbuğ, bize Kara Kuvvetleri'ndeki incelemenin sıhhati (daha doğrusu sıhhatsizliği) hakkında esaslı bir fikir vermiş oldu, kendisine teşekkür ederiz.

***

Başbuğ'un konuşmasının en güzel bölümü:

"1960'lardan beri, elbette Türkiye'de bazı olaylar yaşandı. Ama TSK olarak bugün bu olayların geride kaldığını değerlendiriyoruz. Bu süreçte yaşanan olaylardan, herkesin kendi payına düşen bölümden gerekli dersleri çıkardığını düşünüyoruz. Bugün artık 2010 yılındayız; TSK olarak toplumumuzun huzura, barışa ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Toplumumuzun yürekten inanması gereken şu olmalı: Demokrasilerde en önemli olan husus iktidarların seçimlerle, demokratik yöntemlerle el değiştirmesidir. Bu düşünceye herkesin de yürekten inanması gerektiğini değerlendiriyoruz."

Millete güvenceden ziyade cuntalara veyahut cunta heveslilerine nasihat olarak okuduğum bu güzel sözler, ne yazık ki, "TSK'nın da bir sabrı var" cümlesinin gölgesi altında kaldı.

TSK'nın sabrının taşması, askeri darbeden başka ne anlama gelir?

Darbe geleneğinin sona erdiğini / ermesi gerektiğini savunan bir genelkurmay başkanı, nasıl böyle 'darbeci' bir refleks gösterebiliyor?

Dediğim gibi; karmakarışık bir konuşma oldu.

Bu yazı toplam 3315 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar