Başbakan'dan Vize Müjdesi

Başbakan'dan Vize Müjdesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İhracatçılar Toplantısı'nda konuştu. Başbakan, "İstiyoruz ki ihracatçımız vize kaygısı olmadan seyahat edebilsin" diyerek "Biz iktidara geldiğimizde 42 ülkede vize serbestlik anlaşması vardı, şimdi 76 ülkede, bunu daha da gelişti

Sanayicilerimizi de tebrik etmek istiyorum. Sanayi üretimini artırdıkları için. İhracatçılarımızın girişimci ruhu olmasaydı Ankara'da alınan kararlar sahada karşılık bulmazdı. Sizden beklediğimiz iç üretim niteliğini değiştirecek hamleler yapmanız, AR-GE'ye önem vermenizdir. Uluslararası alanda rekabet gücümüzün artması için birçok faaliyet yaptık. Küresel krizi aşmışsak, dinamik ve esnek şekilde pazar çeşitlendirmesinin önemi var.
12 yıl içinde olağanüstü girişimlerle Türkiye dünyada adını hissettirdi. Atılım gerçekleşen bir dönem oldu. İhracatçılarımızı da tebrik ediyorum. Geldiğimiz nokta çok iyi. 2002'de 36 milyar olan ihracat şimdi 158 milyar dolar oldu. 90'lı yıllarda dünya ticareti büyürken 12 milyardan 36 milyar dolara çıkıldı. Ama 2002'den sonra 36 milyar dolardan 158 milyar dolara çıktık. Şu an 1 milyar dolar ihracatı aşan şehir sayımız 16.
VİZESİZ SEYAHAT GELİŞTİRİLECEK
Ruysa ile vizelerin kaldırılması düşünülen birşey değildi ama bir anda bu karar alındı. Bu mekanizma üzerinden sizlerin sorunlarını çözdük. Serbest ticaret anlaşmalarını genişlettik. Biz iktidara geldiğimizde 42 ülkede vize serbestlik anlaşması vardı, şimdi 76 ülkede, daha da geliştireceğiz. İstiyoruz ki ihracatçımız vize kaygısı olmadan seyahat edebilsin. Dış temsilciliklerimizin sayısını 299'a çıkarmışsak sizin için. THY en çok yere uçan hava yolu şirketiyse sizin dünyaya açılımınızı sağlamak içindir. Siz ne talep ederseniz önünüzü açmak bizim için elzemdir.
Cari açıkta sağladığımız başarı da önemli. İthalatımız 3.8 oranında geriledi. Bu dönüşümü bir ileri aşamaya götürmek için birlikte planlama yapmamız gerekir. 25 öncelikli dönüşüm programımız var.
İTHALATTA BAĞIMLILIK AZALACAK, CARİ AÇIK DÜŞECEK
En fazla önem verdiğimiz durum ithalata olan bağımlılığımızın azaltılması. İthalata olan bağımlılık azaldıkça cari açık düşecek. İş ve yatırım ortamının geliştirilmesi konusu bu 25 öncelikli dönüşüm programımız içinde. İhracatçı şirketlerinde tasarım departmanlarının kurulması mümkün hale geldi.
Bundan sonra her talebiniz tek tek nok edilecek ve seçim sonrasında her talebiniz icraate geçecek. Kayıt defterde kalmayacak, hükümet programlarına girecek. Türkiye 500 milyar dolar ihracata ulaşacak.