Başbakan: Sen dalga mı geçiyorsun?

Başbakan: Sen dalga mı geçiyorsun?

Merkez Bankası'nı kendine çeki düzen vermeye çağıran Başbakan Erdoğan, 'Faizi yükseltirken 5 puan birden yükseltiyorsun, şimdi geliyorsun yarım puan indiriyorsun. Sen dalga mı geçiyorsun?' dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faiz politikası konusunda, Merkez Bankası'nı kendine çeki düzen vermeye çağırdı. Yüksek faizi yatırımların önündeki en büyük engel olarak gördüğünü söyleyen Erdoğan,Almanya seyahatinden dönüşte, soruları şöyle yanıtladı: 

Merkez Bankası faizi yarım puan indirdi. Bir ilk adım gibi gözüküyor, siz nasıl yorumluyorsunuz? 

Merkez Bankası bağımsız. Bağımsız olması, benim faiz hakkındaki düşüncelerimi etkilemez. O ayrı bir konu, bu ayrı bir konu. Merkez Bankası'nın faiz politikalarını kesinlikle beğenmiyorum. Yüksek faizi ülkemdeki yatırımların önündeki en önemli bariyer olarak görüyorum. Yüksek faizi, yüksek enflasyonun sebebi olarak görüyorum. 

Merkez Bankası enflasyon hedefini revize etti... 

Merkez Bankası, enflasyonun hep düşeceğini söylemiştir. Ama şu ana kadar enflasyon onların söylediği istikamette gerçekleşmemiştir. Durmadan revize etmektedir. Bu, bir gerçeği ortaya koymaktadır. Demek ki sizin faiz politikanız yanlış. Olayı kura bağlamak bana göre çok daha yanlış. Kur farklı, faiz farklı bir olay. Yatırım noktasında nereye bakacağız? ABD'ye bakın, faiz oranı nedir? Japonya'ya bakın, faiz eksi. İsrail'e bakın, nerede? Peki arkadaş bize ne oluyor da, yüzde 15-16-17'lerdeyiz. Komisyonlarıyla beraber buraları buluyor. Yazıktır, günahtır. Bunun uygulandığı bir ülkede yatırım olabilir mi? 

Açıklamalarınız müdahale gibi algılanıyor... 

Faizi yükseltirken 5 puan birden yükseltiyorsun, şimdi geliyorsun yarım puan indiriyorsun. Sen dalga mı geçiyorsun? Yarım puan indirmekle ne yapmak istiyorsun? Olmaz böyle bir şey. Böyle bir yaklaşımı doğru bulmak mümkün değil. 'Efendim işte Merkez Bankası'na müdahaledir bu.' Niye müdahale olsun? Bu ülkenin Başbakanı isem kanaatimi, düşüncemi söyleyeceğim. Onun da bu noktada kendisine çeki düzen vermesi lazım. Temenni ederim ki kısa zamanda çeki düzen verirler.