Başbakan Gündemi Değerlendirdi

Başbakan Gündemi Değerlendirdi

Binali Yıldırım Ak Parti'nin istişare toplantısı için gittiği Afyonkarahisar'da cuma namazı sonrası esnaf ile sohbet etti ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Binali Yıldırım Ak Parti'nin istişare toplantısı için gittiği Afyonkarahisar'da cuma namazı sonrası esnaf ile sohbet etti ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İşte Başbakan'ın açıklamaları:

FIRAT KALKANI ve SINIR ÖTESİ OPERASYONLAR

"Ülkemizin sınır güvenliğini sağlamaya yöneliktir. Bir yandan da, biliyorsunuz, DEAŞ başta olmak üzere PYD, YPG biz bunları terör örgütü olarak kabul ediyoruz ve bu mücadelede kimin ne dediğnin de çok önemi yok. Bugüne kadar yaptığımız gibi aynı şekilde devam edeceğiz. Kimsenin toprağında gözümüz yok. Kendiülkemizin güvenliği bizim için her şeyin önünde gelir."

KOALİSYON

"Bu açıklamaları karşılıklı açıklamalarla olmayan şeyi olur hale getirmeye gerek yok. Koalisyon güçleri ile görüşülüyor, konuşuluyor, görüş alışverişi yapılıyor. Endişeye gerke yok."

IRAK

ABD Savunma Bakanı Carter, "Türkiye koalisyonda yer almalı" dedi?

"Doğru söylemiş. Musul'da ve Irak'ta olan işlerde Türkiye her yönü ile ilgilidir. Çünkü Irak ile bizim 350 km sınırımız var ve Irak topraklarından bölücü terö rörgütü bu sınırları aşarak malesef yıllarca maşımızı ağrıtıyor. sivilleirmiz, askerlerimiz ölüyor. Irak her şeyden önc eburada barınan terö rörgütlerini zaptırapt altına almalı. Yapamadığı halde bizim de her türlü tedbiri almak gibi bri hakkımız var. Yaptığımız bundna ibarettir. Gerek Suriye'nin gerke Irak'ın geleceği en yakından Türkiye'yi ilgilendirir. Çünkü hiç bir ülkenin bu ülkelerle sınır, kültür, tarih briliği Türkiye'ninki gibi dğeil. Buralarla ilgilenmemiz gayet doğaldır. Aksini söylemek normal değildir."

MENBİÇ

"ABD'nin bu konuda sözü var. Sözünün de arkasında olduğunu ABD Savunma Bakanı teyit etti ve Münbiç'te hiçbir YPG/PYD unsuru kalmayacak. Bunun teminatını tekrar verdiler. Bizim için PKK neyse PYD ve YPG de aynıdır, bunlar da terör örgütüdür. Bunlara maalesef silah verilmesi, DEAŞ'a karşı Amerika tarafından kullanılması büyük bir yanlıştır. Bunu kendilerine açıkça söyledik."

BAŞKANLIK ve MHP

"İstişare toplantımızda herş eyi konuşacağız Türkiye'yi, ekonomiyi, projeleri, hizmetleri, reformları, anayasa değişikliği... Tabi ki konuşacağız. Bizim üzerinde çalıştığımız moden "başkanlık" modelidir. Cumhrubaşkanı artık halk tarafından seçiliyor. Bu mevcut durumun anayasaya uygun hale getirilmesi en önemli meselelerdendir. Biz bunu uzun zamandır ifade ediyoruz. MHP Genel Başkanı'nın bu konuyu gündem egetirmesi olumlu bir adımdır. Kendisine teşekkür ediyoruz. Bizim istediğimiz, bu sorunu vatandaş çözecek, vatandaş hep siyasetin çözemediği sorunları bugüne kadar çözerek geldi. Biz, bu anayasa değişikliği vatandaşın önüne götürüldüğünde en makul, en doğru kararı vereceğine inanıyoruz. Yeter ki yüce Meclisimiz bu yolu açsın.""

FETÖ SORUŞTURMALARINDAKAMUDA GÖREVDEN ALMALARA İTİRAZ

"İtiraz sayısı 116 bin civarında ama tabii mükerrer itirazlar var, illerde, bakanlıklarda yapanlar var. Üzerinde çalışılıyor. Biz ne söyledik, haksızlık varsa düzeltilecek. Şu anda da bu çalışmaları bakanlıklarımız yapıyor. Başbakan Yardımcımız Nurettin Canikli'nin koordinasyonunda bu çalışma yürüyor. Tamamlandıkça peyderpey müracaatları, itirazları haklı görünenlerin işlemleri düzeltilecek."