Başbakan Davutoğlu Gündemi Değerlendirdi

Başbakan Davutoğlu Gündemi Değerlendirdi

Başbakan Davutoğlu, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesine dair, "Türkiye'nin ulusal güvenliğini korumak için hava sahasına sahip çıkması en tabii hakkıdır" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Bayırbucak bölgesinde tek bir DAEŞ unsuru yoktur, tek bir terör unsuru yoktur. Kimse Bayırbucak bölgesine yapılan saldırıları DAEŞ ile meşru gösteremez. DAEŞ'e saldırıyoruz diye Bayırbucak'ın masum insanlarına saldırılmasına da göz yummayız" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, "Bu olayda Rusya Federasyonu ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yoktur, olamaz da. Rusya bizim dostumuzdur, komşumuzdur. Büyük devletler arasındaki ilişkiler, iletişim kazalarına feda edilemez. Rusya Federasyonu bizim çok önemli bir ortağımızdır ve son 13 yılda da ilişkilere en büyük hassasiyeti gösterdiğimiz ülkelerin başında gelmektedir"dedi.

İhlali yapan iki uçağın 5 dakikada 10 defa uyarıldığını ve bir uçağın Türk hava sahası dışına çıktığını belirten Davutoğlu, "İkinci uçak ihlal etmeyi sürdürünce uluslararası angajman kuralları çerçevesinde F-16'larımız tarafından müdahale gerçekleştirilmiştir" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, "Türkiye'nin ulusal güvenliğini korumak için hava sahasına sahip çıkması en tabi hakkıdır ve olay bundan ibarettir" dedi.

"Angajman kurallarımız da bütün dünya tarafından bilinmektedir"

Başbakan Davutoğlu, "Bu konudaki kararlı tutumuz da angajman kurallarımız da bütün dünya tarafından bilinmektedir. Angajman kurallarımız Rusya Federasyonu makamlarınca bilindiği halde bu son hadisede radarımız tarafından defalarca yapılan ikazlar, ihlali yapan uçaklar tarafından dikkate alınmamıştır" şeklinde konuştu.

Uçağın Türk hava sahasını ihlali esnasında düştüğünü kaydeden Başbakan Davutoğlu, "Bu, hiçbir şekilde meydana gelmesini arzu etmediğimiz bir olaydır. Bütün uyarılarımıza rağmen kara veya hava sahamızda bir ihlal gerçekleşiyorsa ona karşı her türlü tedbiri almak bizim hakkımız, aynı zamanda da milletimize karşı görevimizdir" dedi.

"Muhalefet liderlerine tavsiyem ya hep birlikte olalım ya da gölge etmeyin"

"Buradan tavsiyem muhalefet liderlerine; ya bu ülkenin hava sahasını, kara sınırlarını korumak konusunda ilkeli bir tutum ile hep birlikte beraber olalım ya da lütfen gölge etmeyin; gidin kendi kurultay oyunlarınızla uğraşın" ifadelerini kullanan Davutoğlu, "Ya Türk Silahlı Kuvvetleri ve Hava Kuvvetlerimizin o asil pilotlarını ve askerlerimizi tebrik edin ya da küçük hesaplarla kendi mahallenizde top çevirmeye devam edin, kurultayınızda ne yapacaksanız onu görelim" diye konuştu.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Dünyaya çağrıda bulunuyorum; gelin Suriye'deki bu yangını söndürelim, Suriye halkının acılarını dindirelim. Bu insanlara zulmedenlere, masum sivilleri katledenlere artık 'dur' diyelim."

Başbakan Davutoğlu, "Yabancı savaşçılar sadece DEAŞ şeklinde değil, Suriye rejiminin yanında yer alan saldırgan bazı milislerce de temsil edilmektedir. Biz bütün bu yabancı savaşçılara Suriye topraklarında karşıyız" dedi.

"Bu millete hendek kazanları, o hendeklere gömeriz"

Davutoğlu, terörle mücadele kararlılıklarının 1 Kasım sonrasında da aynı şekilde devam edeceğini vurgulayarak, "6-7 Ekim olaylarından sonra başladıkları bu hendek kazma işiyle bölgeyi felç etmeye çalışıyorlar. Bilmiyorlar ki aslında kendi hendeklerini kazıyorlar. Bu millete hendek kazanları, o hendeklere gömeriz" ifadelerini kullandı.

"Bu halk geleceğini hendekte değil, siyasette arıyor"

"Bu Meclis tablosu da ortaya çıkarmıştır ki Türkiye'de, Türk'ü de Kürt'ü de, Sünniyi de Aleviyi de aynı anda temsil eden yegane adres AK Parti'dir" diyen Başbakan Davutoğlu, "Bu halk, hendek kazarak gidilebilecek bir yolun olmadığını biliyor. Bu halk, geleceğini hendekte değil, siyasette arıyor" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, "Bu ülkede insanlarımızın canına kasteden, vahşice saldırılar yapan, kan döken, pusu kuran terörist gruplar var. Biz, hukuk içinde bu terörist grupların tümüyle mücadele etmeye de devam edeceğiz" dedi.

"Bütün vatandaşlarımızın hukukunu korumak siyasetimizin esası olacak"

Başbakan Davutoğlu, "İlk grup toplantımızda huzurunuzda açıkça ilan ediyorum ki istisnasız bütün vatandaşlarımızın hukukunu korumak, savunmak ve geliştirmek siyasetimizin esası olacaktır. Herkes emin olsun ki kimsenin hukukunu kimseye çiğnetmeyeceğiz. Artık o darbe dönemlerindeki gayri hukuki anlayışların tümünün sonu gelmiştir. Bütün vatandaşlarımızın ve ülkemizin itibarını, güvenliğini korumaya çalışırken dünyaya açık, evrensel değerlerle barışık hukuk düzenine tabi bir hükümet olacağız" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Güç ve kuvvetin değil, hukuk ve adaletin belirleyici olduğu bir anlayışla ülkemizi yöneteceğiz. İnsanlarımıza bu inançla hizmet edeceğiz. Kibir ve gurur Allah'ın izniyle nefislerimizi rehin alamayacak ve bu anlamda milletimizin denetimine açık bir şeffaflık içinde olacağız."

Davutoğlu, "İnşallah Türkiye'ye yakışan sivil bir anayasa hedefimizi de toplumumuzun bütün kesimlerinin katılımıyla bu dönemde gerçeğe dönüştüreceğiz" ifadelerini kullandı.