Barzani'den referandum sinyali

Barzani'den referandum sinyali

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Irak'taki kriz durumunun devam etmesi halinde, yeni bir karar için referanduma gideceklerini bildirdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak'taki kriz durumunun devam etmesi halinde, yeni bir karar için referanduma gideceklerini bildirdi. 

Barzani, İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini ile telefonda Irak'taki son gelişmeleri görüştü. IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre Mogherini, AB ülkeleri dışişleri bakanları toplantısından önce Barzani'yi aradı. 

Irak'taki gelişmelerden dolayı endişelerini dile getiren Mogherini, ülkede ortaya çıkan kriz halinin en kısa sürede sona ermesini diledi. Ayrıca, Bağdat'ta parlamentonun toplanacağı tarih ve yeni hükümetin kurulması gibi konularda Barzani'den bilgi aldı. 

Barzani ise Irak'taki son durumla ilgili genel bir değerlendirme yaptı. Irak'ta, artık Musul olayları öncesi ve sonrası şeklinde iki durum olduğunu ifade eden Barzani, ülkede şartların çok değiştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Irak ve Kürdistan bölgesi arasında daha önce ortak askeri güç vardı. Ancak şimdi Irak ordusunun mevcudiyeti yoktur. Kürdistan bölgesi ile Irak arasında bin kilometreden fazla sınır oluştu. Bu bölgelerin önemli bir kısmı terörist grupların kontrolündedir. Bu durum, bütün Iraklılar için ciddi bir tehdittir."

Kürdistan bölgesinin, Irak siyasi sürecinin bir parçası olarak her zaman ülke yararına çalıştığına değinen Barzani, Bağdat'taki yöneticilerin, kötü muamelesi ve mezhep anlaşmazlığı nedeniyle siyasi sürecin bugünkü noktaya geldiğini vurguladı. 

Barzani, Kürtlerin ne yapacağına ilişkin ise "Irak'ta şayet kriz hali bu şekilde devam edecek olursa ve siyasi anarşi, çözüme kavuşturulmazsa biz Kürdistan siyasi iradesi o

haber 7