Barzani'den Bağdat'a Petrol Çağrısı

Barzani'den Bağdat'a Petrol Çağrısı

Mesut Barzani, merkez hükümetin bütçe paylarını göndermezse bölgelerinden çıkan petrolü Bağdat'tan bağımsız satabileceğini açıkladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, merkezi hükümetin bütçedeki paylarını göndermemesi halinde kendi petrollerini Bağdat'tan bağımsız satabileceklerini bildirdi.
Barzani, IKBY Parlamentosu'nda milletvekilleri bulunan ve aynı zamanda hükümet ortağı olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslami Topluluk Partisi temsilcileriyle bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda tüm partilerin, alınacak kararlara destek verdiği öğrenildi. 
Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre Neçirvan Barzani, toplantıda Kürt petrolünü almak isteyen birçok petrol şirketi olduğunu dile getirdi. Barzani'nin, "Bağdat'a bağlı kalmadan, bağımsız bir şekilde Kürt bölgesinden çıkarılan petrol, dünya şirketlerine satılabilir. Bazı şirketler şimdiden alıcı olduklarını belirttiler. Bir petrol şirketi, 2 milyar dolar peşin vermek suretiyle petrolümüze talip olduğunu ifade etti. Bunun dışında petrolümüzü almak isteyen birçok şirket var" dediği aktarıldı. 
Bu arada toplantıya ilişkin hükümetin resmi internet sitesinde bir açıklama yayımlandı. Toplantıda alınan 4 kararın aktarıldığı açıklamaya göre IKBY hükümeti, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi için diyaloğa devam edecek. Merkezi hükümetten bir kez daha 2015 bütçe yasasına bağlı kalması istenecek.