Barzani: "IŞİD'i Bozguna Uğrattık"

Barzani: "IŞİD'i Bozguna Uğrattık"

BD Ticaret Odası'nda konuşan Barzani: "Beyaz Saray'daki görüşmelerimizin çok başarılı geçtiğini...

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Beyaz Saray'daki görüşmelerin çok başarılı geçtiğini söyledi. 
Barzani, Washington'daki temasları kapsamında, ABD Başkanı Barack Obama ve Yardımcısı Joe Biden'la Beyaz Saray'daki görüşmesinin ardından ABD Ticaret Odası'nda düzenlenen konferansa katıldı.

Konuşmasına, "Kürt halkının kendilerine zor zamanlarda destek veren ABD hükümetine minnettar olduğunu" belirterek başlayan Barzani, "Beyaz Saray'daki görüşmelerimizin çok başarılı geçtiğini Kürt halkına iletmek istiyorum" ifadesini kullandı.

"IŞİD'in yenilmez olduğu masalına son verdirdik" 

Barzani, IKBY'nin özellikle IŞİD'le mücadele konusunda birçok zorlukla karşılaşmasına rağmen "cesur peşmerge birliklerinin, ABD ve koalisyon güçlerinin de desteğiyle IŞİD'i yenilgiye uğrattığını" kaydederek, şunları söyledi:

"İnisiyatif şimdi peşmergenin eline geçti. 20 bin kilometrekareden fazla alanı temizledik. Kürt halkı ve peşmergenin yaptıklarından gurur duyuyoruz. Peşmerge, IŞİD'in yenilmez olduğu masalını sona erdirdi ve onları cephede bozguna uğrattı."

Barzani ayrıca, IKBY'nin şu anda 1,5 milyonu aşkın yerlerinden edilen Iraklı ve Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını belirtirken, bunun ekonomi için "ağır bir yük" oluşturduğunu vurguladı. Buna karşın, bunun insani ve ulusal bir sorumluluk olduğunu düşündüklerini ifade eden Barzani, bölgesinin şiddetten kaçanlar için "sığınacak bir liman olmaya devam edeceği" taahhüdünde bulundu.

Barzani, bölgelerine yatırım yapan ABD'li şirketlere de teşekkür ederken, sözlerini, "Teröristlerin, hedeflerine ulaşmalarını engellemek için bir araya gelerek, yeniden yapılanmaya, insanların refah ve iyiliğine odaklanmaya devam etmek zorundayız. Sizi temin ediyorum ki, terörün bizim bölgemizde geleceği yok ve bunun için birlikte çalışmayı umuyoruz. Bu, sadece özgürlük ve demokrasinin başarısı olacak" diyerek tamamladı.