Barzani bağımsızlık için ABD ve Türkiye'den emin

Barzani bağımsızlık için ABD ve Türkiye'den emin

Mesud Barzani, ABD ve Türkiye'nin muhtemelen bağımsız bir Kürt devletinin ilanına karşı çıkmayacaklarını belirterek, "Aktif bir destek veya direniş beklemiyorum" dedi

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Almanya'da yayımlanan Die Welt gazetesine verdiği röportajda, Irak'ın içine düştüğü durumdan Bağdat hükümetinin başbakanı Nuri Maliki'yi sorumlu tuttu ve "İnsanlar sadece gönüllü olarak birlikte yaşayabilir, zorla değil" ifadelerini kullandı.

"Bağımsızlık her milletin doğal hakkıdır" diyen Barzani ABD'nin ve Türkiye'nin bağımsız bir Kürt devletinin ilanına karşı çıkmayacaklarını tahmin ettiğini söyledi.

Bağdat'taki yetkililerin Sünnilere zarar veren hatalı politikalarından dolayı halkın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi bir terör örgütüne destek verdiğini savunan Barzani "Kürt bölgesi şiddetten kaçan toplumlar için 'güvenli bölge' haline gelmiştir" dedi.

IŞİD tehdidinin sürdüğü başkent Bağdat'ta ise dün bir kontrol noktasına ve yolcu otobüsüne düzenlenen saldırılarda 13 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi de yaralandı.