Barzani: Artık Ölebilirim

Barzani: Artık Ölebilirim

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, bağımsızlık referandumundan sonraki ilk söyleşisini Fransız yazar Bernard Henry-Levy ile yaptı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, bağımsız Kürdistan referandumu sonrasında ilk söyleşisini Fransız yazar Bernard Henry-Levy ile gerçekleştirdi. Barzani burada yaptığı açıklamada bir Fransız devlet adamına atıfla “Artık ölebilirim”dedi.

İşte Barzani'nin açıklamaları:

"ARTIK ÖLEBİLİRİM"

Biri bana şunu anlatmıştı: Sizin devlet adamlarınızdan biri, Fransa'nın 1918'de Almanya'ya karşı zafer kazandığı gece ‘Artık ölebilirim' demiş. Ben de bu sabah böyle hissediyorum. Barzan Dağları'nın en uzak köyündeki son sandık da kapandıktan sonra yaptığım ilk şey, kafamı toplamak için babam ve Kürt ulusunun babası olan Mustafa Barzani'nin mezarını ziyaret etmek oldu. Yarım asırdır savaşıyorum.

"DEMOKRASİ BİZİ UNUTTU"

Halkımla beraber katliamlar, tehcirler, kimyasal gaz saldırıları gördüm. İşimizin bittiğini, yok edileceğimizi düşündüğümüz zamanları hatırlıyorum. Saddam'la ilk savaştan sonra 1991'de, demokrasilerin bizi kurtardığını ama diktatörlüğü yerinde bırakarak bizi yeniden geri plana attığını hatırlıyorum.

IRAK, İRAN ve TÜRKİYE'NİN YAPTIRIMLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

(Irak, İran ve Türkiye'nin yaptırımlarıyla ilgili) Eğer hayata geçirirlerse, bizi gerçekten havasız bırakmaya çalışır, havalimanlarımızı veya ticaret bağlantılarımızı keserlerse, size şunu söyleyeyim: Biz bunları daha önceden gördük. İşkenceden geçirildik, öldürüldük, yerimizden edildik. Yıllar önce dağlarda ve sadece haftalar önce IŞİD'e karşı neredeyse tek başımıza tuttuğumuz 1000 kilometrelik cephe hattında, özgürlük sevdamız için çok yüksek, çok yüksek bir bedel ödedik. Dolayısıyla, hiçbir düşmanca önlem, hiçbir toplu cezalandırma zaten yaşadıklarımızdan daha sert olamaz.

"BİR SUÇ İŞLEMEDİK"

Biz bir suç işlemedik. Ne Irak'ın federal yasalarını, ne de BM Şartı'nı ihlal ettik. Ve tekrar tekrar vurguladığım gibi, bu oylama aceleci veya tek taraflı bir bağımsızlık ilanıyla değil, Bağdat'la gerektiği kadar uzun sürecek dürüst bir müzakere süreci başlatmakla ilgiliydi.

RUDAW'DA YAYINLANACAK

27 Eylül tarihli röportajın tamamı Barzani'ye bağlı haber ajansı Rudaw'da yayınlanacak.