Barzani AB'den silah istedi

Barzani AB'den silah istedi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Barzani, "Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Peşmerge için ağır silahlar, zırhlı araçlar ve askeri mühimmat temin etmede bize yardımcı olmalıdır" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, "Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Peşmerge için ağır silahlar, zırhlı araçlar ve askeri mühimmat temin etmede bize yardımcı olmalıdır" dedi. 

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, başkent Bağdat’taki temaslarının ardından Erbil’e gelerek Mesut Barzani’yle bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Barzani, IŞİD’in sahip olduğu güce işaret ederek, "Kürdistan bölgesinin, sadece bir terör örgütüyle değil, aynı zamanda terörist bir devletle savaştığını" söyledi. 

Barzani, "IŞİD'in elindeki silahlar, bir devletin elindeki silahlardan çok daha fazla. Bu terörist organizasyonun silahı, Peşmergenin elindeki silahtan daha güçlü" diye konuştu.

Silah yardımı istedi

"Dostlarımızdan, teröre karşı yürüttüğümüz savaşa çocuklarını göndermelerini talep etmiyoruz. Çünkü bu, bizim savaşımız" diyen Barzani, sadece ağır silahlar ve askeri teçhizat yönünden yardım istediklerini dile getirdi. Barzani, gerektiğinde yapılacak hava operasyonunun da kendileri için çok önemli olduğuna işaret etti.

Barzani, savaşı kazanmaları için AB ülkelerinden daha fazla destek beklediklerini vurgulayarak, "AB ülkeleri, Peşmerge için ağır silahlar, zırhlı araçlar ve askeri mühimmat temin etmede bize destek olmalıdır"  ifadesini kullandı. 

Terör örgütünün saldırılarına karşı halkından rahat olmasını isteyen Barzani, "kahraman Peşmerge gücü ve samimi dostları sayesinde yürüttükleri savaşta başarılı olacaklarını" bildirdi. 

"Birlikte yaşayacak ve birlikte öleceğiz"

Barzani, son zamanlarda Iraklı Kürtler ile Arapların karşı karşıya getirilmek istendiğine de değinerek, "Teröristler, Kürtler ve Arapların tarihsel ilişkilerini bozamayacak. Buza izin vermeyeceğiz. Biz Kürdistan bölgesinde yaşayan Kürtler, Araplar, Türkmenler, Hristiyanlar ve Yezidiler olarak birlikte yaşayacak ve birlikte öleceğiz" değerlendirmesinde bulundu. 

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius’un Erbil’e gelmesini, kendilerine verilmiş bir destek olarak nitelendiren Barzani, ayrıca Sincar'dan kaçmak zorunda kalan Yezidilere yapılan yardımlardan dolayı Fransa hükümetine teşekkür etti.

Fransa'nın desteği sürecek

Fabius da ülkesinin, Kürt bölgesi ve Irak'a desteğini sürdüreceğini belirterek, "Buradaki sığınmacılara da insani yardımlarımız devam edecek. Fransa'nın, Kürdistan bölgesi ve Irak'a ulaşan gıda ve ilaç ağırlıklı yardımları 18 tonu geçti" dedi. 

Irak'ın, teröristlerle mücadelesini, kendi savaşları olarak gördüklerini aktaran Fabius, "Çünkü savaşınız özgürlük içindir. Bu yüzden özgürlükler ülkesi Fransa'nın size yardımı gayet doğaldır. Kürdistan bölgesi, bu savaştan çıkana kadar yardımlarımız sürecek" görüşünü bildirdi. 

Güvenli hava koridoru açılmalı

İnsani yardım için AB ülkelerinden, Irak ve Kürt bölgesine güvenli hava koridoru oluşturulması gerektiğini kaydeden Fabius, bölgenin ciddi anlamda desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. 

Fabius, Irak'taki siyasi krizin aşılması ve normalleşme sürecinin başlaması için Fransa'nın, ulusal hükümetin biran önce kurulmasını arzuladığını sözlerine ekledi.