Baransu'dan ek ifade: Kayıp denilen belgeyi teslim ettim

Baransu'dan ek ifade: Kayıp denilen belgeyi teslim ettim

Cezaevinden savcılığa ek ifade gönderen Mehmet Baransu, kaybolduğu iddia edilen belgeleri teslim ettiğini, hiçbir belgeye müdahele etmediklerini söyledi

Balyoz Davası’na dayanak oluşturan belgeleri temin etmekten tutuklanan Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu 11 sayfalık ek savunma yaptı. İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği’ne sunulan ifade metninde Baransu, “Mahkemenizin çok büyük bir hukuki hataya  imza attığını belgeleriyle ortaya çıkarttım” dedi. Egemen Harekât Planı belgelerinin bavul içerisinde teslim ettiği kağıt belgeler arasında değil, 19 adet orijinal CD içerisinden çıktığını söyleyen Baransu, “Ben canımı ortaya koyup, ülkenin seçilmiş iktidarına karşı darbe planı hazırlayanları yazdım. Savcılık ve adalet benden belgeleri isteyince de gidip savcılığa belgeleri teslim ettim. Tüm iddiaları çürüttüğüm halde özgürlüğüm elimden alındı” dedi.

Kendisine yöneltilen suçlamaların hukuken geçersiz olduğunu savunan Baransu, tutuklama gerekçesi yapılan 118 adet gizli belge ve “Gizli belge temin etmek” suçlamasıyla ilgili ayrıntılı açıklama yaptı.
Belge çalındığı iddiası yanlış

Taraf’tan Aysun Yazıcı’nın haberine göre, Mehmet Baransu, savcılığın Egemen Hareket planındaki 118 belgenin kayıp olduğunu belirterek bundan kendisini sorumlu tutuğunu hatırlattı. “Savcılık ve mahkeme tarihi bir hataya imza atmıştır” diyen Mehmet Baransu, “Hemen söyleyeyim 118 belgenin olmadığı eksik olduğu, çalındığı iddiası tamamen yanlış bir iddiadır. Bunu, belgeleriyle izah ediyorum” dedi.

Balyoz İddianamesinin 86. Sayfasında 1. Ordu Komutanlığına ait resmi yazışmalara yerildiğini ve burada Egemen Hareket Planı üzerinde 16 adet değişiklik yapıldığının anlatıldığını söyleyen Baransu, “Yani 1. Ordu’daki Egemen Hareket planıyla Genelkurmay Başkanlığı’ndaki hareket planı arasında farklılıklar olmuş. Yine Balyoz iddianamesinde eklerinde ifadesi alınan 1. Ordu Komutanlığı’nda o dönem görevli olan Albay Süha Tanyeri, 1. Ordu kozmik büroda açılan sivil memurlar Melek Üçtepe, Sevilay Erkani Bulut da Egemen Hareket planın da içlerinde bulunduğu CD’leri kendilerinin hazırladıklarını ifadelerinde kabul ediyorlar. CD’lerin üzerindeki yazı bize aittir. Şifre bize aittir biz bu CD’leri hazırladık 1. Ordu kozmik odaya koyduk diyorlar. Peki Genelkurmay 118 belge eksik raporunu neye istinaden veriyor” diye sordu. Baransu, “İşte bu orijinal CD’lerden alınan çıktılar önce adli emanete konuyor. Ardından bir örneği Genelkurmay’a gönderiliyor. Genelkurmay’da kendilerine gelen bu belgeleri inceleyip ‘118 belge eksiktir’ diyor. Şimdi gelelim tarihi skandala suçlanmamla ilgili iddiaları çürüten tarihin çöplüğüne gönderen gerçeklere” ifadelerini kullandı.

Baransu, “118 belgeyle ilgili son kez söyleyeyim. Tüm bilirkişiler genelkurmay, sanıklar ve avukatları, bu CD’ler gerçek derken sivil memurlar ‘evet Egemen hareket planının da içinde olduğu CD’leri biz hazırladık’ derken bu CD’lerden belge çalındığını iddia etmek akılla mantıkla izah edilemez. Kaldı ki ortada çalma değil varsa eksik kaydetme var. O sorunun muhatabı sa ben değilim. CD’yi hazırladık diyenlerdir” ifadelerini kullandı.

"GİZLİYSE MAHKEMEDE NE İŞİ VAR"

Balyoz sanıklarından eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral  Ergin Saygun’un ‘Mehmet Baransu yazdı Yunanistan hendek kazdı’ iddiasının asılsız olduğunu savunan Baransu “Bu doğru değil. Saygun ayrıca bu bilginin gizli olduğunu iddia ediyor. Karaağaç konusu hem iddianamede hem Yargıtay kararında 100’den fazla defa anlatılıyor. Gizli olsa kamuya açık mahkemelerde, iddianamelerde bu konu nasıl yer alıyor? Demek ki gizli değil. Genelkurmay bile iddianame ve mahkeme kararlarında ayrıntılı olarak anlatılan bu olaya gizli demedi” diyerek, Karaağaç konusunun hem Balyoz iddianamesinde, hem mahkeme kararında defalarca geçtiğini vurguladı. Baransu, Ergin Saygun’un kendisine yönelttiği bir diğer suçlamanın da ‘6 nolu ses kaydını çalmak’ olduğunu hatırlattı. Bu iddianın da doğru olmadığını belgeleriyle anlatan Baransu, mahkemenin Balyoz kararında sanıkların darbe planı yaptıklarının anlaşılmamsı için deprem ve doğan afetlerinde konuşulduğu yönünde tespitlerde bulunduğu vurguladı.