Barak'tan Amerika'ya Sisi çağrısı

Barak'tan Amerika'ya Sisi çağrısı

İsrail eski Başbakanı Ehud Barak, Washington’dan Mısır cumhurbaşkanlığı seçiminde darbe lideri Sisi’yi desteklemesini istedi. Barak’ın çağrısının İsrail’in resmi bakışını yansıtıp yansıtmadığını tartışılıyor.

Barak, Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, ‘Amerika'nın, çıkarlarını korumak için kimi zaman insan hakları ve demokrasiyi destekleme ilkesinden taviz vermesi gerekir’ demişti.

Ehud Barak 3 Temmuz 2013 darbesinin ardından Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin tutuklanmasından memnuniyet duyduğunu da dile getirmişti. 

'Sisi, Mübarek'in devamı'

Johns Hopkins Üniversitesi Siyasal Bilimler Öğretim Üyesi Halil Anani Al Jazeera’ye, Ehud Barak’tan önce başka İsrailli yetkililerin de benzer yönde açıklamalar yaptığını ifade ederek, Abdulfettah Sisi’nin Hüsnü Mübarek’in devamı olacağını söyledi.

Anani, Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi’nin Amerika ziyareti sırasında iki ülke ilişkilerini evliliğe benzetmesini de hatırlattı.

Halil Anani, İsrail’in hiçbir zaman Mısır’da gerçek bir demokrasi istemeyeceğini, çünkü bölgede istikrarı ancak otokratik yönetimlerin sağlayabileceğine inandığını dile getirdi.

Ona göre Amerika’nın bölgeye yönelik politikası da çelişkilerle dolu. Amerika resmi olarak rejimi destekliyor ama Sivil Toplum Kuruluşları’yla yaptığı görüşmelerde ise Mısır’da sürecin demokrasi yönünde ilerlemediğini vurguluyor.

'İki tarafın ortak çıkarları var'

‘Radyo İsrail’de Siyasi analist Şimon Aran ise Al Jazeera’ye Ehud Barak’ın resmi olarak İsrail’i temsil etmediğini ama İsrail’de Sisi’nin Cumhurbaşkanlığına çok yakın olmasından dolayı genel bir memnuniyet olduğunu söyledi.

Şimon Aran’a göre bu menuniyetin sebebi, Sisi’nin Savunma Bakanlığı döneminde İsrail’le iyi ilişkiler kurmuş olması. Ona göre iki taraf arasında ortak askeri ve istihbarat çıkarları var.

İsraillilerin, Sisi’nin Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da iyi ilişkileri devam ettirmesini beklediğini dile getiren Aran, Gazze’yi yöneten Hamas’a karşı iki tarafın politikalarının da aynı olduğunu vurguladı.

'Yönetimin tutumu Amerika'yı zorluyor'

Carnegie Uluslararası Barış Enstitüsü araştırmacısı Marina Ottaway Al Jazeera’ye, Barak’ın açıklamalarının Amerika’da iyi karşılanmayacağını dile getirerek, Amerika’nın Mısır’da demokrasiye dönüşü istediğini vurguladı.

Ottaway, Amerika’nın Sisi’yi daha güvenilir bulduğunu ama konjonktürün çok çabuk değişebileceğini de göz önünde bulundurarak dikkatli hareket ettiğini söyledi. Ona göre Mısır yönetiminin tutumu Amerika’nın işini zorlaştırıyor.

'Yol haritasını başarısız kılmak için'

Avukat Esad Heykel ise İsraillilerin kendi çıkarlarına göre konuştuğunu ve Barak’ın açıklamalarının önemsiz olduğu görüşünde.

Birçok İsrail gazetesinin ise Sisi aleyhinde yayın yaptığını söyleyen Heykel, Barak ve benzerlerinin açıklamalarının Mısır’da darbeden sonra açıklanan yol haritasını başarısız kılmayı hedeflediği görüşünde. 

Kaynak: Al Jazeera