Barack Hariç Tüm Sülale Müslüman

Barack Hariç Tüm Sülale Müslüman

Babaanne, amca ve hala Obamalar, "Biz Müslümanız, ama Barack değil" dediler.

ABD başkanlık seçimleri öncesinde Demokratların favori adayı olan Barack Obama hakkındaki "Yoksa Müslüman mı" polemiği, birinci ağızdan cevap buldu. Hürriyet, "Hussein" göbek adlı Obama’nın Kenya’da bir köyde yaşayan ailesini ziyaret etti. Babaanne, amca ve hala Obamalar, "Biz Müslümanız, ama Barack değil" dediler.

DEMOKRAT başkan adayı Barack Obama’yı, iki yıl önce Somali’ye yaptığı ziyarette yerel Müslüman kıyafetleri giymiş halde gösteren fotoğraflar, Amerikalı muhafazakarları "korkutmuştu." ABD’de önce Cumhuriyetçilerin, ardından Demokrat Parti içindeki rakibi Hillary Clinton kampının Obama’nın "zayıf karnı" olarak görüp siyasi malzeme yaptığı "Aslında Müslüman" iddiasına, "Hussein" göbek adlı Demokrat senatörün Kenya’daki memleketinde, hayattaki en yakın akrabaları tarafından açıklık getirildi.

Kenya’nın Kisumu şehrine Kenya Başbakanı Raila Odinga eşliğinde giden Hürriyet ekibi, geçen ayki kabileler arası çatışmalarda tahrip edilen kentten, Uganda sınırı yakınlarındaki Kogola köyüne geçti. Barack Obama’nın babasının memleketi olan Kogola, dede Ogola’nın adını taşıyor ve hala, Obama ailesinin birçok üyesine ev sahipliği yapıyor.

’FIRST BABAANNE’ ADAYI

ABD basınında şimdiden efsaneleşen ve Amerika’nın ilk Müslüman "First Babaanne"si olmaya hazırlanan Sara Obama’nın evinde, Barack’ın amcası Said, kuzeni Nicholas Rajula ve halası Marsat da var. 86 yaşındaki Sara, bu yoksul Afrika köyünde ineklerinden süt sağıp tavuk besleyerek sakin bir hayat sürüyor. Ama bir yandan da "Babası gibi okuyup adam oldu" dediği torunu Barack’ın ABD’deki başkanlık macerasını takip ediyor.

Kapı yerine bir perdenin bulunduğu, duvarları boyasız evinde bizi karşılayan Sara, Barack’ın kendi ismini taşıyan babasının duvarda asılı diplomasını gösterirken, "Harvard’daki ilk siyah öğrenciydi" diyor. Baba Barack Obama’nın mezarı, köy evinin hemen bitişiğinde.

Duvardaki bir başka fotoğrafta ise, ABD Başkanı olmaya hazırlanan Barack’ın, 1987 yılında, yáni evlenmeden önce, şimdiki eşi Michelle’i ailesiyle tanıştırmak üzere köyüne getirişi görüntülenmiş. Bir hafta köyde kalan müstakbel gelinini sevdiğini söyleyen Sara, "İyi biriydi. Barack’a aşık olduğu belliydi" ifadesini kullanıyor.

YEMİN TÖRENİNE GİDECEKLER

Annesi 1999’da ölen Barack Obama, 1980’li yıllardan beri Kenya’daki babaannesiyle sürekli temas halinde. 1990 yılında ABD’ye giden Sara, torununun yoksul Afrika köyünden ABD Kongresi’ne doğru yükselişini görüp gururlanmış. Obama’nın tıpkı babası gibi "çok bilinçli ve tutkulu" olduğunu belirten Sara, yıllar önce hasta olduğu için düğününe gidemediği Barack’ı, ABD Başkanı seçilmesi durumunda yemin töreni sırasında halasıyla birlikte ziyaret edeceğini söylüyor.

Ardından son günlerde çok tartışılan "Barack Obama, gizli Müslüman mı" sorusunu soruyoruz ve dünya basınında olay olan son fotoğrafı hatırlatıyoruz. Hala ve kuzen ayaklanarak, "O fotoğraf burada çekilmedi" diyor. Babaanne Sara ise tartışmalara son noktayı koyuyor:

"Doğru, Obama ailesi Müslümandır. Kocam Müslümandı. Ben Müslümanım. Amcası ve halası da Müslüman. Obama’nın babasına ailemiz bu yüzden Barack Hussein ismini vermişti, ama o, dindar biri değildi. Hıristiyan bir kadınla evlendi. Çocukları Barack’ın da Michelle ile kendi düğününü Hıristiyan usülü yaptığını biliyorum. Senatör Barack, Hıristiyandır. Bir aile içinde birden çok din olabilir."

Hala Marsat ise Amerikan seçmenine şöyle çağrıda bulunuyor: "Barack’ı başkan seçmenizi istiyorum, çünkü o halkınıza değişim getirebilecek tek kişi. Lütfen Amerika, yeğenimi başkan yapın. O çok çalışkandır ve ekonominizi düzeltir."

Bereketli Barack

KENYA’nın Kisumu şehrinde, şeker kamışından pekmez üreten bir fabrikada makine teknisyeni olan amca Said, baba Barack Obama da dahil sülaleden birçok erkeğin birden fazla kadınla evlendiğini, bu yüzden kendileriyle akrabalığı olan birçok aile üyesinin olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Biz 2000 kişilik bir aileyiz. Bu yüzden aşiret sayılabiliriz. Ama hepimiz tek bir büyük dedenin, Kogello köyünün o dönemdeki ağası olan Ogello’nun soyundan geliyoruz."

Çok ender bulunan soyadlarının anlamını bilmediğini, ancak Barack adının "Allah’ın takdis ettiği, yetenek verdiği" (bereketli) anlamına geldiğini belirten Said Obama, "Burada 40’tan fazla dil konuşulur. Barack da çokkültürlü biridir. Böyle mütevazı bir kökü olup bu kadar çok insana hitap edebildiğine göre gerçekten Allah onu kutsamış demektir" diyor.
Hürriyet