Bankacılık Kanunu değişiyor

Bankacılık Kanunu değişiyor

Bankacılık Kanunu değişiyor

Bankacılık Kanunu Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre, Türkiye Kalkınma Bankası yalnızca anonim şirketlere değil, tüm gerçek ve tüzel kişilere kredi verebilecek. Ayrıca, Türkiye Emlak Bankası kapsamında mevduat niteliğinde olan ancak Halk Bankası ve Ziraat Bankası ile yapılan devir protokolü kapsamı dışında kalan  alacaklar, Tasfiye Kurulu tarafından sıra cetveli kaydına gerek olmaksızın mudilere ödenecek. 
 


Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.


Tasarıya göre, Rekabet Kurulu'nun, bankalar hakkında Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında resen veya ön araştırma sonucunda soruşturma açılmasına karar vermesi halinde, bu durum Bankacılık Düzenleme ve Denetleme  Kurumu'na (BDDK) bildirilecek. Soruşturma sonucunda oluşturulan rapor, Rekabet Kurulu'nca karara bağlanmadan önce görüşünün alınmasını teminen BDDK'ya tebliğ  edilecek.


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)  faaliyet  izni  kaldırılan  bankaların uygun göreceği varlık ve yükümlülükleri  ile sözleşme ve kanundan   doğan  her  türlü  hak  ve alacaklarını, kuracağı bankaya  ya da mevcut bankalara  devretmeye, devredilen varlıkların toplamının,  devredilen  yükümlülüklerin  toplamını karşılamaması halinde aradaki  farkı, bankanın nezdindeki sigortalı mevduat ve katılım fonunu aşmamak kaydıyla ödemeye veya banka nezdindeki  sigortalı mevduatı ve sigortalı katılım fonunu doğrudan veya ilan edeceği  başka   bir  banka aracılığı ile ödemeye yetkili olacak. Bu fıkra çerçevesinde devredilen hak, alacak ve varlıkların toplam değerinin, devre konu  yükümlülüklerin  toplamından fazla olması halinde,  aradaki fark ilgili bankaya veya bu bankanın  iflas ya da tasfiye masasına  ödenecek.


Fon,  sigortalı mevduatı ve sigortalı katılım fonunu hak sahiplerine  ödemesi veya kuracağı bankaya ya da mevcut bankalara devretmesi  halinde, mevduat  ve katılım  fonu sahipleri  yerine bankanın doğrudan doğruya iflasını isteyecek.  Bu şekilde yapılacak iflas isteminde, İcra  ve İflas Kanunu'nun iflasın  ertelenmesine ilişkin hükümleri uygulanamayacak.

  
İflas eden bankalarda tüm kanuni yükümlülüklerin ifasından sonra tasfiye bakiyesi kalması halinde, bu tutarın hissedarlara dağıtımında, iflasına  karar verilen bankaların hakim ortakları ve yöneticileri, yönetim kurulu üyeleri,  denetim kurulu üyeleri,  genel müdür, genel müdür yardımcıları ile yönetim ve  denetimine sahip olduğu  iştirakleri, hakim ortağı olan tüzel kişiler, gerçek ve  tüzel kişi hakim ortaklarının hakim  ortak  olduğu şirketler, bu gerçek kişilerin  kan ve kayın hısımları ile bu kişilerin hisselerini ciro, devir veya temlik  suretiyle edinen üçüncü  kişiler  bu dağıtımdan pay alamayacak; Bunlara düşen pay  fon ile diğer hissedarlar arasında hisseleri oranında garameten paylaştırılacak.