Bangladeş'ten İsrail Ve Filistin Açıklaması

Bangladeş'ten İsrail Ve Filistin Açıklaması

Bangladeş Dışişleri Bakanı'ndan İsrail'in Filistin'de uyguladığı politikalara tepki geldi.

Bangladeş Dışişleri Bakanı Ebu'l-Kelam Abdulmümin, İsrail makamlarının, Kudüs, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki Filistinli sivillere yönelik yürüttüğü "ırkçı uygulamaları" kınayarak, bunların savaş suçuna ve insanlığa karşı işlenen suçlara kadar vardığına vurgu yaptı.

Abdulmümin, Filistin'in Bangladeş Büyükelçisi Yusuf Ramazan’ın katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, “4 Haziran 1967 sınırları içinde bağımsız Filistin devletini kurmak başta olmak üzere Filistin halkı tüm haklarına kavuşmadıkça İsrail’i tanımayacağız.” ifadelerini kullandı.

Filistin Enformasyon Merkezi'nin haberine göre, Bangladeş-Filistin arasında tarihi ve derin ilişkiler bulunduğunu aktaran Dışişleri Bakanı, 'bu ilişkileri bozmak isteyenlere fırsat vermeyeceklerini' söyledi.

Öte yandan Filistinli Büyükelçi Yusuf Ramazan, uluslararası mahfillerde Filistinlileri destekleyen ve adil savaşını savunan Bangladeş yönetimine ve halkına teşekkür etti.

Bangladeşlilerin, son saldırılar üzerine Gazzeliler için topladığı yardım ve bağışlara değinen Ramazan, 'iç savaş ve siyasi krizler nedeniyle ciddi ekonomik problemlerle boğuştukları halde ellerindeki lokmayı bile Filistinlilerle paylaşan Bangladeş halkının tutumundan övgüyle söz etti.

Bengal medyasının Filistin'deki durumlarla ilgili gelişmelere ve Dakka'daki Filistin Büyükelçiliği'nin faaliyetlerine yönelik yoğun ilgisi üzerine Büyükelçi Ramazan'ın, iki haftadan kısa bir süre içinde Dışişleri Bakanı Abdulmümin ile üç kez görüşmesi dikkat çekti.

Bangladeş, İsrail’in saldırıları sonrası Filistin halkının yaralarını sarmak için ilaç ve tıbbi malzeme yardımında bulundu. Yardımların büyük bir kısmı Ürdün üzerinden Filistin topraklarına ulaştı.

Ayrıca saldırıların devam ettiği günlerde Bangladeş’in başkenti Dakka’da binlerce Müslüman, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıni protesto ederek Filistin halkına destek mesajı vermişti. Protesto gösterilerinde, "Terörist İsrail devletini boykot edin" yazılı afişler taşıyan Bangladeşliler, uluslararası toplumu, İsrail'in saldırılarını durdurmaya çağırmıştı.(Ajanslar)