Balkanlar'da Tansiyon Yüksek

Balkanlar'da Tansiyon Yüksek

Makedonya'nın Kumanova kasabasında polis güçleriyle silahlı bir grup arasında yürütülen şiddetli çatışmada 8'i polis 22 kişi hayatını kaybetti.

Makedonya polisi geçen cumartesi günü Kumanova'nın merkezindeki Tode Mendel Mahallesinde silah kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla bir eve operasyon düzenledi. Evdekilerin polise silahla karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı.
Makedonya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Ivo Kotevski, bir çatışmanın yaşandığını doğruladı ancak ancak olaya ilişkin bilgi vermedi.
Balkan dernekleri endişeli
Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları ve Balkan ülkelerinden gelenlerin kurduğu dernekler, bölgenin yeni bir savaşın eşiğine gelmesine sürüklenmesinden kaygı duyuyor.
Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas (BALKANİŞBİRLİĞİ) Derneği Başkanı Ali Sait Adiloğlu,, son 20 yıldır büyük acıların yaşandığı Balkanlarda ortaya çıkan olaylardan tedirginlik ve üzüntü duyduklarını söyledi.
Taraflar sağduyulu olmalı
Makedonya'nın önemli kentlerinden, Müslüman ve Arnavutların yoğunluklu yaşadığı Kumanova'da son bir kaç gündür yaşanan gerginliğin sağduyulu bir yaklaşımla sona erdirilebileceğini vurgulayan Adiloğlu, çatışma ortamının kimseye fayda sağlamayacağını kaydetti.
Adiloğlu, resmi olmayan kaynaklardan ölüm olaylarının yaşandığı bilgisinin yayıldığına işaret ederek, "Gerginliğin son bulması için tüm tarafları sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Makedonya hükumeti de adil bir soruşturmayla taraf gözetmeksizin suçluları cezalandırmalı" dedi.
"Bölgeden dostluk, barış ve sevgi haberleri almak istiyoruz"
Makedonya Arnavutluk Kosova Göçmenleri Derneği (MAKDER) Başkanı Taner Ödemiş de dernek olarak düzenledikleri kültürel etkinliklerle bölge halkları arasındaki dostluk ve kardeşliğin pekişmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını anlatarak, şunları söyledi:
"Etkinlikler için bölgedeki Arnavut, Türk, Makedon, Bulgar ve diğer ülke derneklerini davet ediyoruz. Bazen bu ülkelerden gelen davetlere de katılıyoruz. Bölgeden böyle çatışma haberlerini almak üzücü. Umarım olaylar daha da büyümeden biran önce son bulur. Bölgeden dostluk, barış ve sevgi haberleri almak istiyoruz."
Makedonya Hükümeti'nden açıklama
Makedonya İçişleri Bakanlığı sözcüsü İvo Koteski yaptığı basın toplantısında Kumanovada yürütülen silahlı çatışmalar hakkında son bilgileri paylaştı. Makedonya Polisinin silahlı grupa karşı yürüttüğü operasyon sonucu 8 polisin hayatını kaybettiğini, 37 polisin yaralı olduğunu açıkladı.
Makedonya hükümeti ölen polisler için 2 gün yas ilan ederken, Moskova ziyaretini yarıda kesen Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov olayların ciddiyetini göz önünde bulundurarak Milli Güvenlik Kurulunu toplantıya çağırdı. Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski de düzenlediği basın toplantısında, olaylardan dolayı hayatının en zor 2 gününü yaşadığını ifade ederken operasyonun 28 saat sürdüğünü ve 8 bin kişinin ölümü engellendiğini söyledi. Polis güçlerinin, devlet ve kamu binalarına saldırı planladıkları 40'ın üzerinde iyi silahlı bir grupla karşı karşıya geldiğini ifade etti.

AA