Balkan Buluşması

Balkan Buluşması

 

 
Boşnaklar Arnavutların, Arnavutlar Boşnakların, Türkler ve Arnavutlar da birbirinin davasına Fransız kalıyordu. Birbirinin davası dediğim hepsinin ortak davası.

Balkan Müslümanlarının selameti"

Bu davaya gönül ve emek vermek için, önce Balkan Müslümanlarını bir bütün olarak görebilmek gerekiyor.

Alemlerin Rabbi Allah'ın ayetleri olan etnik farklılıkları inkâr etmeden Boşnakçılığın, Arnavutçuluğun, Türkçülüğün (ve elbette Pomakçılığın, Romancılığın, Torbeşçiliğin) ötesine geçmek"

"Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için" şuurunu kuşanmak"

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin bir grup sivil toplum kuruluşuyla beraber 13-14 Haziran'da düzenlediği "Balkan Buluşması" işte buna hizmet etti.

Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Bulgaristan, Makedonya, Sancak (Sırbistan), Karadağ ve Batı Trakya (Yunanistan) Müslümanlarının temsilcileri, Sakarya'da tanışıp kaynaşarak, Balkan Müslümanları Birliği'nin psikolojik temelini attılar.

Karadağ İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) Dış İlişkiler Sorumlusu Ömer Halil Kayoshay'ın 14 Haziran'daki panelde yaptığı konuşma buna işaret ediyordu:

"Burada, ümmetin bir parçası olduğumu iliklerime kadar hissediyorum. Çok heyecanlıyım. 100 yıl önce kaybettiğimiz kardeşlerimizi bulmanın heyecanını yaşıyorum" Balkan Müslümanlarının, mesela Arnavutlarla Boşnakların yan yana gelemeyeceğini söyleyenlere kanmayın. Ben medreseyi Arnavutluk'ta, Arnavutça okudum. Şimdi de Sancak Müftülüğü'nün üniversitesinde Boşnak dilinde yüksek lisans yapıyorum"

Kayoshay'ın Balkan Müslümanlarıyla ilgili şu tesbiti de kayda değer:

"Yardımını talep ettiğimiz Türkiye bilmelidir ki, Balkan Müslümanlarının da ona yardımları dokunabilir. Sayıca çok büyük bir topluluk değiliz, ama içimizden çok büyük adamlar çıkabiliyor. Unutmayalım ki, Adem Yaşari sabah namazını kıldıktan sonra kurduğu UÇK ile bütün Avrupa'yı titretti. Aliya İzzetbegoviç elinde Kur'an ile Bosna'yı muazzam bir kurtuluş savaşına sevkederek bütün Avrupa'yı şoke etti. Tarihte Osmanlı Devleti'ne verdiğimiz üstün hizmetler de malum."

Elhak; Balkan Müslümanları mütemadiyen büyük adamlar, büyük liderler çıkarıyor.

Sancak Müftüsü Muammer Zukorliç onlardan biri.

Daha 40 yaşına varmadan tarih yazmış esaslı bir lider.

21 yaşında müftü oldu.

Faşist Sırp tedrisatına bulaşmamış bir nesil yetiştirmek için bir anaokulu, üç lise ve bir de üniversite kurdu.

Kurduğu üniversitede 4000 talebe tahsil görüyor, bunların 1500'ü Sırp; Müslümanlara hürmet ve muhabbetle yetişen 1500 Sırp genci!

Sırbistan hükümetinin, bazı yerli siyasetçilerin ve hatta Türkiye'deki bir lobinin aleyhteki çabalarına rağmen Sancak'a hizmetlerini aşk u şevk ile sürdüren Zukorliç, şu günlerde uluslararası bir televizyon kanalı da kuruyor.

Bu kanal, Balkan Müslümanlarının bir platformu olacak inşallah.

Zukorliç'in siyasi gündeminin başında; 1- Bosna ile Sancak Müslümanları arasındaki organik bağı (diyanet teşkilatları vasıtasıyla tesis edilmiş olan bağı) kesmeye çalışanların gayretlerini boşa çıkarmak, 2- Türkiye ile safları sıklaştırmak, 3- Boşnak-Arnavut kaynaşmasını sağlamak geliyor.

Sakarya'daki panelde yaptığı konuşmanın şu bölümü çok önemli:

"Sancak üzerinde bu kadar çok oyun oynanmasının sebebi, Sancak'ın Bosna ve Kosova'yı birleştirebilecek bir yer olmasıdır. Almanlar ve Fransızlar için Brüksel ne ise, Boşnaklar ve Arnavutlar için de Sancak odur. İki halkın ortak vatanıdır. Saraybosna'nın liderliğini kabul etmeyecek Arnavutlar ve Priştine'nin liderliğini kabul etmeyecek Boşnaklar Sancak üzerinden birleşebilirler."

(Zukorliç ve onu gözden düşürmeye çalışan lobiyle ilgili ayrı bir yazı yazacağım inşallah.)

Boşnaklarla Arnavutlar arasında sağlam bir bağ kurulursa, bundan Türkler ve diğer Müslüman topluluklar da istifade edeceklerdir.

Bunun ön şartı, tabii ki, şovenist duyguların törpülenmesidir.

Karadenizlilerin ağırlıkta olduğu Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin bütün Türkiye ve bir bakıma da bütün Türkler adına Arnavut toplum önderlerine iltifatı, öte yandan Balkan Buluşması'ndaki Arnavut temsilcilerinin Osmanlı'ya ve Türkiye'ye iltifatları bu bakımdan fevkalade ümit vericiydi.

Arnavutluk Ardhmeria (İstikbal) Vakfı Başkanı Tahir Zeynel Hasani diyor ki:

"Müslümanlığımıza vesile olan Türkiye bizim baba ocağımızdır. Mutlu yarınlarımızı Türkiye ile bütünleşmek ve Balkan Müslümanları arasındaki dayanışmayı geliştirmekte görüyoruz. Rabbimiz'in buyruğuna kulak verelim: 'O kafirler birbirlerinin dostları, yardımcılarıdırlar. Eğer siz de birbirinizi desteklemez iseniz, arzı fitne kaplar ve büyük bir fesat olur.' (Kur'an / Enfal 73)"


* * *
Balkan Buluşması'na büyük emeği geçen Balkan Araştırmaları Derneği Başkanı ve Yeni Sakarya gazetesi yazarı aziz dostum İbrahim Selamet'e selam olsun.

 

yenişafak

Bu yazı toplam 1855 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar