Bakü ile Tahran Arasında 11 Anlaşma

Bakü ile Tahran Arasında 11 Anlaşma

Azerbaycan cumhurbaşkanı resmi ziyaret için İran'ın başkentinde. Aliyev ile Ruhani iki ülke arasındaki 11 anlaşmaya imza koydu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği başkent Tahran'daki Sadabad Sarayı'nda, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından resmi törenle karşılandı.
İran cumhurbaşkanı ve Azerbaycan cumhurbaşkanı arasında görüşme sonrasında basın toplantısı düzenlendi. İki ülke arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı. Basın toplantısında Ruhani'nin konuşmasında öne çıkan bazı başlıklar şöyle:
"Bu ziyaret nükleer anlaşmadan sonra meydana gelmesi bakımından önemli. İki ülke arasında son iki yılda meydana gelen müşterek konuları görüştük. Bugün de 11 anlaşma imzaladık. Ülkelerimiz arasında siyasi iktisadi mevzuları yeniden gözden geçirdik. Sınır taşımacılığı konularını görüştük. Gaz petrol ve elektrik gibi ortaklıklar ve Hazar bölgesindeki enerji konularını görüştük. Bankacılık ve sigortacılık alanlarında görüştük.

Biz iki ülke arasında siyasi iktisadi konularında görüşme, ilmi merkezlerde ortaklıklar, medeniyet sahalarında ortaklıklar halklarımızın gidiş gelişinin yasallaştırılması konularında etraflıca konuştuk.
Dini, mezhebi ve itikadi meselelerde ortaklıklarımızı konuştuk, dünyada başkaldırdığımız islamofobiya konusunda görüştük. İslam dininin rahman bir din olduğunu bu konudaki ortak görüşlerimizi ortaya koyduk. Terörizm tehlikesi ile bağlı iki ülke arasında işbirliklerini görüştük. Suriye ve bölgesel ortak konularda ortak görüşlerimizi paylaştık. Bu meseleler ile ilgili kurumların ortak çalışmaları üzerinde görüştük. Ortak bir fikre geldik ki bu gibi konuların halledilmesinin siyasi yol dışında bir yolu yoktur.
İran-Azerbaycan-Türkiye, İran-Azerbaycan-Gürcistan, İran-Azerbaycan-Türkmenistan ve İran-Azerbaycan-Rusya gibi üçlü ilişkileri de görüştük.
Aliyev de yaptığı açıklamada, "İran ile birçok konularda fikir birliğine vardıklarını ve ilişkilerinin çok sağlam temellerinin olduğunu vurguladı. Halklarının ortak bir alanda yaşadığını tarihi dini medeniyet bakımından ortaklıklarının olduğunu söyledi. Bugün İran-Azerbaycan arasında stratejik ilişkileri vardır" dedi. Bütün alanlarda birbirlerini daima desteklediklerini belirterek iki ülke arasındaki ticarette çok güzel bir ilgi olduğunu söyledi.