Bakan Yıldız'dan petrol indirimi müjdesi

Bakan Yıldız'dan petrol indirimi müjdesi

Petroldeki düşüşün ülke ekonomisine olumlu etkileyeceğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin ne kadar kar edeceğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Ham petrol varil fiyatının bir yıl süreyle 86 dolarlar civarında devam edebiliyor olması halinde Türkiye'nin kazancı 3,2 ila 3,4 milyar dolar civarında olacak" dedi.

Yıldız, Erkilet Havalimanı'nda 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gelişi öncesinde basın mensuplarına gündemle ilgili değerlendirmede bulundu.

Ham petrolün varilinin şu anda dalgalanmakla beraber 86 dolarlar civarında seyrettiğini, bunun enerji sektörü, Türkiye'nin enerji gelirleri açısından son derece sevindirici bir durum olduğunu ifade eden Yıldız, bu durumun bir yıl süreyle devam etmesi halinde Türkiye'nin kazancının 3,2 ila 3,4 milyar dolar civarında olacağını söyledi.

Bundan kastının giderlerin azalmasından kaynaklanan bir kazanç olduğuna dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:

"Böyle devam etmesi halinde enerji KİT'lerinin özellikle 2015 yılındaki komple zararını karşılayacaktır bu miktar. Ancak bunu en az iki üç faktör etkileyebiliyor. Tüketimdeki düşüklükler, özellikle Avrupa Birliği, Çin'in büyüme rakamlarıyla alakalı konular etkili oluyor. Amerika Birleşik Devletleri kendi ürettiklerini tüketme açısından daha izole bir kıta haline geldi. Kendi ürettiği şehir gazları, kaya gazlarını ihraç etmemesi açısından bir nevi izole kıta haline geldi. Ancak gerek Avrupa Birliği üyesi ülkelerin gerekse Çin'in büyüme rakamları bu ham petrol varil fiyatlarını etkileyecek."

OPEC'in üretimi düşürmeme kararı almış olmasının da Türkiye açısından, özellikle tüketici ülkeler açısından da olumlu bir haber olduğunu dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:

"Hem tüketim miktarlarının hem de siyasi istikrarsızlıkların önümüzdeki 2-3 ay içinde daha da sönümleneceği yönündeki beklentiler, ham petrol varil fiyatlarını 90 dolarlar seviyesinde tutmayı başaracaktır şeklinde uluslararası arenada bir görüş var. Enerji KİT'lerinin özellikle olası zararlarını kapatacak miktardır bu. Bunu olumlu ve sevindirici bir haber olarak söylüyorum. İnşallah 90 dolarların daha üzerinde bir ham petrol varil fiyatı oluşmaz. 117-118 dolarları bulduğunda da gerçek rakamların bu olmadığını, 100 dolarların altına düşmesi gerektiğini söylemiştik."

- Hakkari ziyareti

Yıldız, il koordinasyon toplantılarının il danışma meclisi toplantılarının 81 ilde ay sonunda tamamlanması gerektiğini, bu ay da genel merkezin kendisinin Hakkari'de bulunmasını istediğini söyledi.

Orada yalnızca siyasi konuları, çözüm sürecini değil aynı zamanda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin enerjiyle alakalı yapılanmasını, oradaki gelişmeleri de yerinde göreceğini ifade eden Yıldız, Hakkari gezisini tamamladıktan sonra da Ankara'ya Bakanlar Kurulu'na döneceğini vurguladı.