Bakan: Petrol fiyatları...

Bakan: Petrol fiyatları...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.


IŞİD, Kuzey Irak'taki dengeleri değiştiren bir aktör oldu. Türkiye'nin bölgesel kürt yönetimi ile kurduğu yakın enerji işbirliği, bu gelişmelerden nasıl etkilenir? IŞİD özellikle yalnızca Kuzey Irak'ta değil Irak'ın tamamında istikrarın tehdit edilmesinde önemli bir unsur haline gelmiştir. Bölgedeki son durum projeleri etkiledi. IŞİD tehdidi enerji açısından sıkıntılar doğurdu. Sevkiyatın sürmesi için çalışıyoruz. Biz şu anda sevk eden petrolün en az 7 katını daha sevk etmeye hazırız. IŞİD enerji projelerini tehdit etmiştir.

Sevkiyatın durması gibi bir risk görüyor musunuz? Şu anda sevkiyatın durmasını gerektirecek herhangi bir husus yok. Orada sevkiyatın daha da hızlanması lazım. Sevkiyatlar eğer isterlerse 300 bin 400 bin varilleri üreteceklerse biz sevk etmeye hazırız.

ABD eski Bakü Büyükelçisi ve Turcas Petrol Yönetim Kurulu Üyesi Matthew Bryza, Kuzey Irak petrolünün Türkiye'deki çözüm sürecini kolaylaştıran bir öneme sahip olduğunu savunuyor ve "Türkiye, stratejik netlik ortaya koymazsa barış sürecinin devamı zor olabilir" diyor. Ne dersiniz bu yoruma? Son gelişmelerden sonra Türkiye'nin politikası, sözü edilen stratejik netlikten uzaklaştı mı? Bir belirsizlik mi oluştu ki bu yorumlar yapılıyor? Bu yoruma katılmıyorum. Burada tampon bölgeden bahsetmiyoruz uçuşa yasak bölgeden bahsediyoruz. Eğer bizler dünya olarak insanlık olarak ekonomiyi globalleştirmeye yönelik çabaları insalığın globalleşmesi için yapmaya çalışsaydık bunlar olmazdı. Kimyasal silah kullanmadan önce orada ölen 250 bin insanın makul gerekçe ile öldüğünü mü söyleyebiliriz. Kobani'deki insanların hukuku bizi ilgilendirir.