Bakan Lütfi Elvan'dan olay 3. köprü açıklaması

Bakan Lütfi Elvan'dan olay 3. köprü açıklaması

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, 3. Havalimanı inşaatıyla ilgili “Süre uzatımı söz konusu değil” dedi.

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan 3 Havalimanı inşaatı son durumuyla ilgili açıklama yaptı.

3'üncü Havalimanı çalışmalarını yerinde inceleyen Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, herhangi bir sıkıntı olmadığını belirterek,“Süre uzatımı söz konusu değil, 2015'te başlıyoruz” dedi.

İşte o açıklamalar:

Şuana kadar 750'nin üzerinde sondaj yapılmıştır. Sahanın bataklık olduğunu görüyoruz. Bu saha yıllarca kömür ocakları, kum ocakları işletmecileri tarafından yoğun olarak kullanılmış, sahada 70'e yakın açılmış olan çukurlar mevcuttur. Yine bu sahada dışarıdan gelen bazı dolgu malzemeleri de söz konusudur. Zeminde olan taban zemini çok sağlam olan bir yapıda değildir. Zaman zaman bu ocaklar dışında onlar da değişik yerlere dolgular yapmışlar tabi dışardan da dolgu malzemeleri buralara getirilmiş ve dökülmüştür. Bu havalimanın sağlam bir zemine oturması gerekiyor. 

lutfi-elvan.jpg

"BİZ ASLINDA BU ATIL ALANI ISLAH ETTİK"

Şuanda konsorsiyum dünyanın en iyi firmaları ile görüşüyor. Özellikle gerçek zemine ulaşmadan gerçek zeminin üzerinde dolgu olması nedeniyle bu dolguların önemli bir kısmı boşaltılacaktır. Bu dolgu malzemeleri çekilecektir. Bunların bir kısmı çekildikten sonra belki 20-25 metrelik kısmı kalacak buraya da 80-100 cm aralıklarla diren yerleştirilecktir. Onun da üzerinde bir filtre mekanizması olacak ve onun üzerine dolgu yapılacaktır. Bir taraftan direnlerle bataklık olan zemindeki su dışarı atılacaktır diğer taraftan da baskı yaptıkça özellikle bataklık kısma baskı yaptıkça direnden o su dışarı atılacaktır. Şuanda bunların testleri yapılıyor. Bu çalışmalar neticesinde arkadaşlarımız olumlu sonuçlar aldıklarını söylediler. 

"2015 YILINDA HAVAALANI YAPIMINA BAŞLAYACAĞIZ"

İnşallah 2015 yılında havaalanı yapımına başlayacağız. Burada zaman zaman değişik eleştiriler yapılıyor. Saha gerçekten bataklık bir saha. Buralar tahrip edilmiş. Biz buraya havalimanı yapmakla bir anlamda bu bölgeyi ıslah ediyoruz. Bu bölgenin bataklık arazinin bir şekilde kullanılması da söz konusu değil. Ama biz dünyanın en büyük havalimanını bu bataklığı ıslah ederek kullanıyoruz. Tüm milletimizin vatandaşlarımızın gurur duyacağı bir havalimanı olacaktır. Sadece, Türkiye'deki vatandaşlarımız değil yurt dışında da değişik kesimler bu havalimana yönelik değişik yazılar yazıyorlar. Özellikle havacılık sektöründe dünyanın merkezi olacak ve her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı da bununla gurur duyacaktır.

DÜNYADA BENZERLERİ VAR

Bu şantiye dünyanın en büyük şantiyesi olacak. 30 Bin işçi çalışacak. 3 Binin üzerinde makina burada çalışacak. Diğer taraftan diren sistemi nerelerde kullanılmış diye baktığmızda ABD'de Avustralya'da, Singapur'da bu tekniklerin kullanıldığını görüyoruz. Dolayısıyla arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalar gayet iyi gidiyor, rayında gidiyor sıkıntımız söz konusu değil. DHMİ'de gelişmeleri yakından takip ediyor. Tüm mimari tasarımlar Türk ve İngiliz firmaları tarafından gerçekleştiriliyor. Herşey tamamen Türk mühendisleri tarafından gerçekleştiriliyor. 

"SÜRE UZATIMI OLMAYACAK"

300 milyon Euro civarında iş makinesi alınmıştır. Burada yapılan çalışmalar zemin etüdü ve sondajlardır. Çalışmalar tamamlandıktan sonra havalimanı yatırım çalışmalarına başlanacaktır.

Zemin etüdlerinde bazı ara yolların açılmasında bu araçlara ihtiyaç duyulacak. Şuanda yapılan çalışmalar sondaj ve zemin etüdü çalışmalarıdır. Tamamıyla bir bütün olarak orman izni alındıktan sonra havalimanı yatırım çalışmalarına süratle başlanacaktır. Kesinlikle bir süre uzatımı söz konusu değil. Burada tabi bataklık olan zeminler olduğu gibi bataklık olmayan zeminler de var. 

Kesinlikle süre uzatımı söz konusu değil. Çalışmalar takvime uygun bir şekilde yürüyor. Kodun düşürülmesi bir problem anlamına gelmiyor.

"1 KURUŞLUK ZARAR OLMAYACAK"

10 milyar Euro'luk yatırım olacak. Diyelim ki, 9 milyarlık bir yatırım olacak. Aradaki fark devletin kasasına girecek. 1 kuruşluk dahi kamu zararı söz konusu olmayacak.

3. havalimanı dünyanın merkezi olacaktır. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 3. Havalimanı'yla gurur duyacaktır. 

Dünyanın en büyük şantiysi olacak, 30 bin işçi çalışıyor olacak, 3 bini üzerindeki makine sadece havalimanını inşa etmek için çalışacak. 

"ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN GEÇİCİ İZİN ALINDI"

Şuana kadar 300 milyon Euro'luk makine alınmıştır. Konsorsiyum'un yaptığı çalışmalar zemin etüdü ve sondajlardır. Özellikle bazı ara yolların açılması konusunda bu araçlara ihtiyaç duyuluyor. Şuan sadece zemin etüdü çalışmaları nihayete ulaştıktan sonra, ve Orman izini alındıktan sonra havalimanı çalışmaları başlayacak. Orman Genel Müdürlüğünden alınan geçici izinle sondaj ve zemin etüdü çalışmaları yapılacak. Yer teslimi alanın tamamı için alınan izinle gerçekleştirilecek.

Havalimanı inşasında kesinlikle bir süre uzatımı söz konusu değildir. Bir taraftan bataklık olmayan sağlam zeminde çalışmalar yürütülürken, bataklık oan kesimin  drene dilme çalışmaları da sürecektir.

KOTUN DÜŞÜRÜLMESİ KONUSU

İnanın zaman zaman eleştirileri duyduğumda tebessümle karşılıyorum, bu bir teknik konuddur. Kulaktan dolma bilgilerle yazı yazmak basın mensuplarına yakışmaz. Biz sözleşmemizde; alan projeyi size veriyoruz, uygulama projesini yapacaksınız. Sözleşmede '6 pist ve bu pistlerin birbirinden bağımsız olması, 150 milyon yolcu kapasitesi olması, kotun değiştirilebilir olması' gibi kriterler koymuşuz. Kot değişikliği mümkün olabilir denmiş, taraflara bildirilebilir. Hiçbir şekilde maniayla ilgili hiçbir şey olmayacak. Kotun düşürülmesi bir mania probleminin olduğu anlamına gelmiyor; uygulama projesinde detay çalışılır, bizim için esas olan uygulama projesidir ve kot değişikliği sözleşmede belirlenmiştir. Kot değişikliği az yatırım anlamına da gelmez.

3. HAVALİMANI'NI ELEŞTİRENLER

Bugün 3. havalimanını eleştirenler kim bir bakalım: Yurtdışındaki gazeteler, bazı ülkeler, buna yönelik değişik makaleler, içerde de Boğaz Köprüsü-Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne, otoyola hayır deyip hepsini kullananlar...Yarın bu havalimanı bittiğinde yine onlar  'Evet biz eleştirdik ama Allah onlardan razı olsun' diyecekler.

BATAKLIK ELEŞTİRİLERİ

Jeoloji Mühendisleri Odası burada sondaj yapmış mı? Komik olmasınlar. Burada 750’nin üzerinde sondaj yapılmış. Buranın bataklık olduğunu biz de biliyoruz. Dünyadaki hangi gelişmeleri biliyorlar? San Fransisco’da, Bangkok’da uygulandığını biliyorlar mı? Arkadaşlarımız bataklıkla ilgili olarak çalışmalar yapıyor. Teknolojik olarak imkanımız da gücümüz de var. Uluslararası düzeyde ÇED raporu alınacak. Bıraksınlar siyaseti...