Bahtiyar Aydın davası İzmir'de görülecek

Bahtiyar Aydın davası İzmir'de görülecek

Diyarbakır'da 1993'te öldürülen Tuğgeneral bahtiyar Aydın'la ilgili dava İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında çıkan, dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldüğü olayla ilgili dava İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Daha önce güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'e nakledilen dosya, bu kentte TMK ile görevli mahkeme olmaması nedeniyle Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderilmişti.

Yargıtay, yine güvenlik gerekçesiyle davanın İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine karar verdi. İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 2014/211 esas sayılı davanın 13 Haziran'da görülmesine karar verdi.

“DAVA, SUÇUN İŞLENDİĞİ YERDE GÖRÜLMELİ”

Diyarbakır Baro Başkanı ve müdahil avukatlardan Tahir Elçi, davanın İzmir'de görülmesi karanının haksız ve hukuka uygun olmadığını, çünkü davaların suçun işlendiği yerde görülmesi gerektiğini söyledi.

CMK 19'uncu maddesinde, “Yetkili hakim veya mahkeme, hukuki veya fiili sebeplerle görevini yerine getiremeyecek halde bulunursa; yüksek görevli mahkeme, davanın başka yerde bulunan aynı derecede bir mahkemeye nakline karar verir” hükmünün bulunduğunu hatırlatan Elçi, oysa ki bu davada böyle bir durumun söz konusu olmadığını, zira Diyarbakır'da çok sayıda kamu görevlilerinin de yargılandığı davaların görüldüğünü ve hiçbir olumsuzluğun yaşanmadığını ifade etti.

Elçi, yaşama hakkının devlet görevlileri tarafından ağır bir biçimde ihlal edildiğini, bu ağır suçun 20 yıl boyunca soruşturulmayarak adaletin gerçekleşmediği bir davanın nakli gibi hayati bir kararın sadece “mağdurlar değil failler korunması” ile izah edilebileceğini söyledi.

İDDİANAMEDEN

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar Eşref Hatipoğlu ve Tünay Yanardağ hakkında, TCK'nın "Taammüden öldürme", "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Öte yandan, dava kapsamında 18 yıldır tutuklu bulunan ve müebbet hapse mahkum edilen Mehmet Emin Özkan, Avukat Serdar Çelebi'nin başvurusu üzerine 29 Nisan 2014'te Diyarbakır'da yeniden yargılanmaya başladı.