Bahreyn'de Şii Lidere Sınırdışı

Bahreyn'de Şii Lidere Sınırdışı

Iraklı Şii lider Sistani'nin Bahreyn'deki temsilcisi Hüseyin Mirza Abdulbaki Muhammed sınırdışı edildi

Bahreyn İçişleri Bakanlığı, Irak'taki Şiiler tarafından dini merci kabul edilen Ayetullah Ali Sistani'nin Bahreyn'deki temsilcisi "Hüseyinen-Necati" lakabıyla tanınan Hüseyin Mirza Abdulbaki Muhammed'in sınır dışı edildiğini duyurdu.

Bahreyn İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, "Necati, çalışmalarını şeffaf olmayan bir biçimde ve ülkedeki resmi makamlarla koordinesiz bir şekilde gerçekleştirdi. Resmi makamlar, Necati'nin Sistani'nin temsilcisi olduğunu tespit etmiştir" ifadesi kullanıldı.

Necati, Bahreyn İçişleri Bakanlığı'nın devlet güvenliğine zararlı oldukları gerekçesiyle Kasım 2012'de vatandaşlıktan çıkardığı 31 kişiden biri.

Ofisinde çalışanların ifadelerinden Necati'nin temsil ettiği merciler adına para topladığı ve dağıttığının anlaşıldığı, bunun da onun kimliği konusunda şüpheleri güçlendirdiği kaydedilen açıklamada, şunlar bildirildi:

"Herhangi bir yerin temsilcisi olarak çalışmak için, sorumluluklarını ve çalışma alanını belirten resmi dilekçe yazılması gerekir. Dilekçe, devletin ilgili mercileri tarafından incelenerek konuyla ilgili kararını verir."

Necati'nin, 1960 yılında Bahreyn'de ikamet eden İran uyruklu aileden dünyaya geldiği, 1980 yılında öğrenim için geçici pasaportla İran'ın Kum kentine gittiği ve 21 yıl orada kaldığı belirtildi.

Necati'nin 2001 yılında kendisine, eşine ve çocuklarına sahte evrakla Bahreyn vatandaşlığı aldığı, daha sonra 2010 yılında vatandaşlık durumlarının düzeltildiği ve 2012 yılında da kendisinin vatandaşlığının düşürüldüğü kaydedildi.

Necati'nin, yasalar gereği durumunun düzeltilmesi için sınır dışı edildiği bildirildi.