Bahreyn'de Muhalif Lider Gözaltında

Bahreyn'de Muhalif Lider Gözaltında

Bahreyn'nin en büyük muhalefet partisi El-Vefak'ın lideri Şeyh Ali Salman, İçişleri Bakanlığı'nda bir gün sorgulandıktan sonra gözaltına alındı.

akanlıktan gelen açıklamaya göre Salman, "hukukun bazı ilkelerini ihlal ettiği" suçlamasıyla sorgulanarak mahkemeye sevk edildi.

Şeyhin avukatları, Salman'ın "rejime karşı nefreti kışkırtmakla" suçlandığını söyledi.

Salman Cuma günü başkent Manama'da binlerce Şii'nin de katıldığı gösterilere katılmıştı. Göstericiler, parlamentonun feshini ve yeni bir hükümet kurulmasını talep ediyorlardı.

Bahreyn'de çoğunluğu oluşturan Şiilerin Sünni monarşiye karşı düzenledikleri protesto gösterileri üç yıldır devam ediyor. Bu süreçte binlerce kişi tutuklandı.

BBC Orta Doğu editörü Sebastian Usher, Şeyh Ali Salman'ın gözaltına alınmasının El-Vefak'ın yasal statüsü ile bağlantılı olabileceğini söyledi.

"Keyfi macera"

El-Vefak Partisi, geçen ay yapılan parlamento seçimlerini boykot ettiğini açıklamasının ardından sonra yasaklanmıştı.

Sebastian Usher, iktidardaki Sünni elit tabaka ile Şii çoğunluk arasındaki uçurumun giderek derinleştiğini söylüyor.

El-Vefak'tan yapılan açıklamada, Salman'ın gözaltına alınması "Bahreyn'de siyaset ve güvenlik alanlarında ciddi karışıklık yaratacak vahim ve keyfi bir macera" olarak nitelendirildi.

Şeyh Ali Salman'ın gözaltına alındığı duyulduktan sonra, Manama yakınlarındaki evinin önünde destekçileri ve emniyet güçleri arasında çatışma yaşandı.

49 yaşındaki Salman, Cuma günü yapılan genel kongrede dördüncü kez El-Vefak'ın başkanlığına seçilmişti.

El-Vefak ise Bahreyn'de siyasi reformların hayata geçirildiği 2001 yılından bir yıl sonra kurulmuştu.

BBC TÜRKÇE