Bağdat'ta Reform Mitingi Yapıldı

Bağdat'ta Reform Mitingi Yapıldı

Bağdat'ta binlerce kişi, "kamu alanındaki hizmet aksaklıklarını" protesto etmek için Tahrir Meydanı'nda toplandı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, yargı reformu, eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin yargılanması ve Başbakan Haydar el-İbadi tarafından alınan reform kararlarının "bir an önce" yürürlüğe girmesi için dün Tahrir Meydanında büyük bir gösteri düzenlendi.

MALİKİ YARGILANSIN

Çoğunluğu Iraklı Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın destekçileri olan Tahrir göstericileri, Musul'un düşmesi ve IŞİD saldırıları sırasında bin 700 askerin öldürüldüğü Spyker Katliamı'ndan sorumlu tuttuğu Maliki'nin derhal yargılanmasını istedi.

Tahrir'deki gösteriler sırasında kısa süreli arbede de yaşandı. Arbedede bıçakla yaralanan birkaç gösteri, tedavi edilmek üzere civardaki hastanelere kaldırıldı.

İKİ VALİ İSTİFA ETTİ

Irak'ta iki vali, görevlerini yapma konusunda tıkanıklık yaşama ve Başbakan Haydar el-İbadi'nin aldığı reform kararlarının iller düzeyinde uygulanmaması sebebiyle istifa ettiklerini açıkladı.

Mesna Valisi İbrahim el-Meyali, düzenlediği basın toplantısında, "Mesna valiliğinden bugün itibarıyla istifa ettiğimi duyuruyorum. Devletin malından zengin olmadım. Görevimi ihmal etmedim. Bir gün bile yolsuzluk yapmadım" dedi.

Geldikleri aşamada görevlerini yapamadıklarını ve gerçek reformların hayata geçirilemediğini ifade eden Meyali, kendilerini ihmalkarlıkla suçlayanların iddialarını haklı çıkaracak deliller getirmesi gerektiğini belirtti.

Mesna Meclisi, bugün yaptığı açıklamada, "vilayetin kötü yönetimi" nedeniyle Vali Meyali'nin gelecek hafta ifadesinin alınacağını açıklamıştı.

Divaniye Valisi Ammar el-Medeni de yaptığı yazılı açıklamada görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Medeni, taleplerin gerçekleştirilmesine engel olan bazı "halkalar" olduğu müddetçe reformların sürdürülmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Irak'ın orta ve güney kesimlerindeki bazı illerde geçen hafta sivillere yönelik hizmetlerin kötü oluşu, devlet kurumlarında mali ve idari yolsuzluğun yaygınlaşması protesto edilmişti.

Irak Başbakanı İbadi, 16 Ağustos'ta ülkede "yolsuzlukla mücadele ve reformlar" çerçevesinde bir dizi kararlar almıştı. Ülkede "geçmiş ve halihazırdaki" yolsuzluk dosyalarının derhal açılması talimatını vererek, bunların incelenmesi için uzman hakimlerden oluşan bir komite oluşturulmasını isteyen İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin de kaldırılmasına karar vermişti.