Bağdat'ta 12 Yıl Sonra Yasak Kalkdı

Bağdat'ta 12 Yıl Sonra Yasak Kalkdı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta 12 yıldır devam eden gece sokağa çıkma yasağı devam eden şiddet olaylarına rağmen kaldırıldı. Amaç şiddet olaylarının ve IŞİD'le savaşın gölgesindeki ülkede başkenti daha yaşanabilir kılmak.

Gece sokağa çıkma yasağının cumartesi akşamı itibariyle sona ermesinin ardından Iraklıları başkentteki Tahrir meydanında toplanarak yasağın kalkmasını kutladı. 

Kentteki en büyük alışveriş merkezi Mansur da artık saat 11'de kapanmak yerine açık kalmaya devam ediyor. 

Alışveriş merkezindeki bir dükkân sahibi Tarık Ameri, "Bu bizim işimiz için olumlu bir karar. Dükkânlar daha fazla açık kalabiliyor ve tabii ki bu bizim daha fazla kazanmamız demek" diyor.

Bazı barikatlar kaldırıldı

Bağdat'ta insanların artık gece yarısı evlerine koşturmaları gerekmiyor. Al Jazeera muhabiri Jane Arraf, "Sadece gece sokağa çıkma yasağı kalkmadı. Aynı zamanda Başbakan Haydar İbadi, yollarda kurulan bazı barikatların da kaldırılması emrini verdi. Bazı mahallelerde milislerin silah taşımaları yasaklandı ve yetkililerin kullandığı güvenlik araçlarına da sınırlama getirildi" dedi.

Bağdat'taki gece sokağa çıkma yasağı uygulaması 2003 yılındaki Amerikan işgalinin ardından getirilen ve göreve gelen Irak hükümeti tarafından da devam ettirilen bir uygulama. Yasağın gece saatlerinde uygulanma saati yıldan yıla değişiklik gösterse de yasak hiç kaldırılmadı.

Şiddet olayları sürüyor

Ancak yasağa rağmen Bağdat'ta şiddetin önüne geçemedi. Daha fazla can kaybı ve yaralıya yol açması için bombalı saldırı sabah erken saatler veya gün içinde meydana geldi. 

 

 

Öyle ki yasağın kalkmasından saatler önce Bağdat'ta iki ayrı yerde gerçekleşen patlamalarda en az 36 kişi öldü, 94 kişi yaralandı.

İlk saldırıda Bağdat’ın doğusunda Şiilerin ağırlıkta olduğu Cedide Mahallesi’nde bir lokantada intihar saldırganı üzerindeki patlayıcıları patlattı. 23 kişi öldü, 49 kişi yaralandı.

İkinci bombalı saldırıda ise, Irak’ın başkentinin merkezinde ticari müesseselerin bulunduğu kalabalık Şurca Çarşısı’nda da, bir intihar saldırganının üzerindeki patlayıcıları patlatması sonucu 13 kişi öldü, 45 kişi yaralandı.

'Normal hayata dönmek için

 

Başbakan İbadi'nin ofisinde hafta başında yapılan açıklamada kararın "Savaş durumunun devam etmesine rağmen en kısa zamanda normal hayata dönülmesi için" alındığı açıklanmıştı.

Karar aynı zamanda Irak ordusunun IŞİD'e karşı bazı kazanımlar elde etmesinin ardından alındı. Ordu bazı bölgelerden IŞİD'i çıkarmayı başarsa da hâlâ Bağdat'ın kuzeyindeki Selahaddin eyaletine bağlı Tikrit ve daha kuzeydeki Musul gibi önemli şehirler tamamen IŞİD'in elinde bulunuyor.

Kaynak: Al Jazeera