Bağdat'ın talep listesi

Bağdat'ın talep listesi

Türkiye ile Irak arasında yeni bir dönem başladı. Ankara'da Davutoğlu-İbadi görüşmesinden, 'her konuda işbirliği' kararı çıktı. Teröre karşı Türkiye'den silah ve eğitim desteği isteyen İbadi, Irak petrollerinin de dünya pazarına Ceyhan'dan ulaştırılmasını

Eski Başbakan Nuri El Maliki’nin ayrımcı uygulamaları yüzünden yıllardır zayıflamış Türkiye-Irak ilişkileri, Haydar el-İbadi’nin Ankara ziyaretiyle yeni bir döneme girdi. Geçtiğimiz günlerde Bağdat’a giderek ilk adımı atan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘iki ülke arasındaki ortak bakanlar kurulu toplantısı’ için 6 bakanıyla birlikte Başkent’e gelen İbadi’yi törenle karşıladı. Ortak görüşme ve Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısının ardından basının karşısına çıkan iki lider, ‘her alanda üst düzey işbirliği’ mesajı verdi. İbadi’nin Türkiye’den ‘eğitim desteği ve silah’ talebine Davutoğlu olumlu yanıt verdi. 

EĞİT-DONAT DESTEĞİ

“Birinci gündemimiz güvenlik konusudur” diyen Davutoğlu, DEAŞ’ın (IŞİD) saldırılarının tüm bölge için risk halini aldığını vurguladı. Davutoğlu, “Irak’a her türlü desteği vermeye hazırız. Gerek DEAŞ, gerekse on yıllardır Irak topraklarından Türkiye’ye saldırılar yürüten PKK gibi bütün terör örgütlerine karşı ortak bir tavır içindeyiz. IŞİD’e karşı Irak’a destek hususunda her türlü fikre açığız, eğit-donat ve diğer alanlarda gerekli desteği Türkiye her zaman vermeye hazırdır” ifadelerini kullandı. Türk firmalarının Irak’ta üstlendiği işlerin 21 milyar dolar tutarında olduğu bilgisini veren Davutoğlu, enerjide de kapsamlı işbirliğine Türkiye'nin açık olduğu mesajını verdi. Davutoğlu, Irak petrolünün Ceyhan'a sevkinin Irak Anayasası çerçevesinde yapılacağını vurguladı. 

BAĞDAT’IN TALEP LİSTESİ

Türkiye ile her alanda işbirliğine hazır olduğunu söyleyen İbadi de şöyle konuştu: “IŞİD’i topraklarımızdan atmaya kararlıyız. Türkiye'ye yönelik herhangi bir terör saldırısına da müsaade etmeyiz. Askeri, istihbari, eğitim ve silah konularında değerlendirmelerde bulunduk ve taleplerimize ilişkin bir liste sunduk. Görüşmelerde Kerkük-Yumurtalık Hattı ile petrolün Ceyhan üzerinden dünya pazarlarına aktarılması da konuşuldu. Anlaşmayı daha da güçlendirerek Türkiye üzerinden ihracat yapmak istiyoruz.” 

TÜRK İŞADAMLARINA IRAK DAVETİ

İki lider daha sonra Türkiye-Irak İş Konseyi Çalışma Toplantısı'na katıldı. Toplantının ardından Davutoğlu, "Şimdi kaybedilmiş vakitleri süratle telafi etme zamanıdır" dedi. İbadi de şirketlerin önündeki engelleri kaldıracaklarını belirterek, "Türk iş adamlarının güçlü şekilde Irak pazarına girmelerini istiyoruz" ifadelerin kullandı. 

Kimsesiz değilsiniz başınızı dik tutun

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATO Congresium’da, devlet koruması altındaki gençlere yönelik istihdam için kura çekim törenine katıldı. Burada 2 bin 375 memurun atamasını yapan Davutoğlu, konuşmasında, “Yetimlere ve öksüzlere sahip çıkmak konusunda memur mantığıyla yaklaşmayın” uyarısında bulundu. Kendisini dinleyen gençlere, “Siz kimsesiz değilsiniz, sizin kimseniz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. Başta ben olmak üzere bütün devlet kademeleri, sizin kimseniz olmak için gece gündüz çalışacaktır. Tek bir çocuğumuzun, tek bir gencimizin kendisini sahipsiz hissetmesine tahammülümüz yoktur” ifadeleriyle seslenen Davutoğlu, kendisinin de annesini 4 yaşındayken kaybettiğini hatırlattı. “Eğer babamın dirayeti, şefkati ve beni büyüten ikinci annemin merhameti olmasaydı belki ben de sizlerin arasında olacaktım. Başınızı önünüze eğmenizi gerektiren hiçbir gerekçe yoktur. Onun için başınızı dik tutun” diyen Davutoğlu, Peygamberimizin de öksüz ve yetim olduğunu hatırlatarak, “En güzel hediye bir yetimin başını okşamaktır” diye konuştu.

AYFER MALLI / YENİ ŞAFAK