BAE ABD'yi Sattı

BAE ABD'yi Sattı

BAE Veliaht Prensi Bin Zayed'in danışmanlarından biri, Seyşeller'de ABD Başkanı Trump ve Rusya Devlet Başkanı Putin'e yakın kişilerin toplantısına tanık olduğu gerekçesiyle, soruşturmayı yürüten özel yetkili savcı Mueller'le iş birliği yapıyor.

bu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in bir danışmanı, ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlık seçimleri sürecinde Rusya ile olası gizli anlaşmasını soruşturan özel yetkili savcı Robert Mueller ile iş birliği yapıyor.

Beyaz Saray'ı sık sık ziyaret ederek Trump yönetiminden BAE için "politik nüfuz satın alan" Lübnan asıllı ABD'li iş adamı George Nader'in özel yetkili savcı Mueller tarafından sorgulanmasının ardından, ABD basınında BAE'nin Trump yönetimini satarak başkanlık seçimleri sürecindeki uluslararası gizli pazarlıkları soruşturan Mueller'le iş birliği yaptığı bilgisi kaleme alındı.

ABD basınında yer alan haberlere göre özel yetkili savcı Mueller aynı zamanda, Ocak 2017'de BAE Veliaht Prensi Bin Zayed tarafından Hint Okyanusu'ndaki Seyşeller'de organize edilen ve Trump'a yakınlığıyla bilinen iş adamı Erik Prince ile Putin'e yakınlığıyla bilinen Rus bankacı Kirill Dmitriev arasındaki görüşmenin detaylarına ulaşmaya çalışıyor.

Özel bir "güvenlik şirketi" olan ve 2007'de Bağdat'ta 17 sivili katleden Academi'nin (eski adıyla Blackwater) kurucusu olan Erik Prince'in ekibinin, Yemen'de Husilere karşı BAE'nin yanında savaştığı biliniyor. ABD Başkanı Trump'a ve danışmanlarına yakınlığıyla bilinen Erik Prince'in ablası Betsy DeVos, Trump tarafından Eğitim Bakanlığı'na getirilmişti.

Erik Prince, Kasım 2017'de ABD'li hukukçulara, Seyşeller'de BAE Veliaht Prensi Bin Zayed ile iş fırsatlarını görüşmek üzere bir araya geldiğini söylemişti. Rus bankacı Dmitriev'le planlı bir görüşmeleri olmadığını, ama oradaki karşılaşarak petrol fiyatları ve ABD-Rusya ilişkileri üzerine ayak üstü sohbet gerçekleştirdiklerini söyleyen Prince, "O gün 'Franklin Roosevelt ile Joseph Stalin faşizme karşı birlikte çalışabilseydi, ABD ile Vladimir Putin de kesinlikle birlikte çalışabilirdi.' dediğimi hatırlıyorum." ifadelerini kullandı.

Trump yönetimine yakınlığıyla bilinen Erik Prince'in bu iddiasına rağmen, Washington Post'ta yer alan habere göre özel yetkili savcı Robert Mueller ile iş birliği yapan BAE Veliaht Prensi Bin Zayed'in danışmanı, Seyşeller'deki ABD-Rusya toplantısının planlı olarak gerçekleştirildiğini söyledi.

Seyşeller'deki toplantıda hazır bulunan ve Trump yönetiminden BAE lehine "politik nüfuz satın aldığı öne sürülen" George Nader, New York Times gazetesinde yer alan habere göre, geçen hafta büyük jürinin önünde çıkmasının ardından "Rusya soruşturması" kapsamında artık "tanık" olarak yer alıyor.

Bu hafta başında Trump yönetiminin en büyük mali destekçilerinden olan Elliott Broidy'nin George Nader'e gönderdiği elektronik postalar sızdırılmış ve bu e-postalarda Katar'a ambargo uygulanması konusundaki körfez krizinde BAE'nin yanında yer almayan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın kovulması konusunda Trump'a baskı yaptığı ortaya çıkmıştı.