'Azerbaycan'a verilen sözler yerine getirilmeli'

'Azerbaycan'a verilen sözler yerine getirilmeli'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "NATO Zirvesi'nde Azerbaycan'a verilen sözlerin yerine gelmesini isteyeceğiz. Bu artık bir bir lütuf değildir, bir haktır" dedi.

,Erdoğan, 28 Ağustos'taki devir teslim töreninin ardından hemen Azerbaycan'a yaptıkları ziyarette, hem ikili hem de heyetlerarası görüşmelerde, iki ülke arasındaki kültürel, eğitim, dış politikaya kadar tüm konuları enine boyuna değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

"Kardeşliğimizin zirve yaptığı en önemli konu dış politikada malum Dağlık Karabağ konusudur" ifadesini kullanan Erdoğan, "Bu konuyu yine her zaman olduğu gibi gündemimizin en önemli maddesi olarak ele aldık. Bu konudaki bundan sonra atacağımız adımları yine aramızdaki görüşmelerde, aynı şekilde heyetlerarası görüşmede konuştuk" dedi.

Üzerinde hassasiyetle durdukları bir diğer konunun enerji olduğunu ifade eden Erdoğan, enerji ile ilgili olarak TANAP projesinin büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidecek olan bu enerji hattının özellikle çok çok büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Erdoğan, bu Azerbaycan'ın özellikle enerjideki gücünü ortaya koyması bakımından çok önemli bir yatırım olduğunu vurguladı.

Erdoğan, TANAP'ın Azerbaycan'daki başlangıç noktası olması bakımından önem taşıyan Güney Kafkaslar Gaz Koridoru'nun, Bakü'deki temel atma töreninin, 20 Eylül'de yapılacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu dayanışmamızın ardından farklı olarak buralarda belli sektörler gerek inşaat noktasında gerek boru sanayinde, bunlarda bir hareketlilik meydana gelecektir. Azerbaycan'ın özellikle son yıllardaki sıçraması Azerbaycan'daki altyapı, üstyapıdaki gelişmeler gerçekten dünyanın da hayranlıkla izlediği bir süreçtir. Bunu değerli kardeşimin iradesinin, ekibinin iradesinin hakikaten çok büyük bir önemi var. Ben de 11 yıllık başbakanlığım döneminde olsun ve bundan sonraki süreçte olsun o günden bugüne Azerbaycan nereden nereye geldiğini görme bakımından, kardeş Azerbaycan'daki bu gelişmeler bizi de ayrıca mutlu etmektedir, memnun etmektedir. Kardeşlerin güç kazanması inanıyorum ki geleceğe umutla bakışımızı artırmaktadır."

Erdoğan, ticarette atılacak adımlar noktasında da belirledikleri hedefler olduğunu kaydederek, "Bu hedeflere ulaşacağız. 15 milyar dolarlık ticaret hedefimiz var. Bu iradenin her iki tarafta da olduğunu biliyorum. Bundan en ufak endişe söz konusu değil" dedi.