Aytaç Baran'ın katili Serbest Bırakıldı

Aytaç Baran'ın katili Serbest Bırakıldı

Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran’ın katledilmesine ilişkin açılan dava dosyasının üçüncü duruşmasında dosya kapsamında yargılanan tek sanığa da beraat verildi. Dava avukatları karara tepki gösterdi.

Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran’ın katledilmesine ilişkin açılan dava dosyasının üçüncü duruşmasında dosya kapsamında yargılanan tek sanığa da beraat verildi. Dava avukatları karara tepki gösterdi.
 
Diyarbakır’da PKK tarafından katledilen Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın katledilmesine ilişkin açılan davanın üçüncü duruşması, Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
 
İki sanığın yargılandığı duruşmada, polisle girdiği çatışmada öldürülen sanık Sezgin Demirok hakkında açılan dava düşerken, tek tutuksuz sanık Diyadin Gümüş ise ‘kasten öldürme ve terör örgütü üyesi olma’ suçlarından beraat etti.
 
Bilirkişi raporunun da yer aldığı duruşmada, görüntülerde yüzü görünmeyen kişilerle sanık arasında yüz karşılaştırılması yapılamadığı gerekçe gösterildi. Geçen duruşmada Diyarbakır’da talimatla dinlenilmesi için karar verilen gizli tanığa ise ulaşılamadığı gerekçesi ile ifadesinin alınamadığı belirtildi.
 
Duruşma sonrası açıklamalarda bulunan Dava Avukatı Hasan Bozdaş, dosyanın soruşturma aşamasındaki eksikliklerine dikkat çekti.
 
Gizli tanığın ifadesi alınamadı
 
Bozdaş, “Bundan önceki duruşmalarda dosya kapsamında bulunan olay anına ilişkin bazı görüntüler ve bu görüntülerden elde edilen fotoğrafların bilirkişiye gönderilmesi ve yargılanan sanıkların tespitini istemiştik. Mahkemede geçen celse bu görüntüleri Jandarma Kriminal Laboratuvarına gönderdi. Diyarbakır’da bu olay üzerine açılan ikinci bir soruşturma olduğunu ve bu soruşturma dosyasının mahkemece istenerek varsa yeni delil ve bulguların dosyamız kapsamına girmesini istemiştik. Mahkeme bu talebimizi ret etti. Bununla beraber gizli tanığa bazı sorularımız vardı mahkeme bunu kabul etti. Fakat duruşmada ‘mermer’ isimli gizli tanığa mahkeme ulaşamadığı için ifadesini alamadı. Görüntü analizleri geldi. Bu görüntü analizlerinde sanıkların teşhisi yapılmadığı yer aldı. Mahkeme kasten öldürme ve PKK terör örgütü üyesi olma’ suçlarından beraat verdi.” dedi.
 
“Eşit Özgür Yurttaş Derneği’ne ilişkin polisin her hangi bir işlemi yok”
 
Bozdaş şöyle devam etti: “Delil toplama aşaması çok sıkıntılıydı. Bizim şikâyetimiz de her zaman oydu. Eldeki o videoların bilirkişiye gönderilmemesi bile soruşturmanın baştan savma yapıldığının göstergesi. Soruşturma dosyasında gizli sanığın suikast kararının Eşit Özgür Yurttaş Derneğinde 6 kişinin bir araya gelerek Aytaç Baran’ın öldürülmesi kararı alındığını yer alıyor. Bu Eşit Özgür Yurttaş Derneği’ne ilişkin polisin her hangi bir işlemi yok. Oradaki yönetici ve görevlilerin herhangi bir ifadesi yok. Delil toplama aşaması çok sıkıntılıydı ve mahkemede bu bilirkişi raporuna dayanarak beraat kararı verdi.”
 
Yeni İhya Der Başkanı ve HÜDA PAR Üyesi Aytaç Baran 9 Haziran 2015 tarihinde evine gittiği sırada PKK’lilerin silahlı saldırısına uğrayarak katledilmişti. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz- İLKHA)