AYM'nin büyük kozu artık elinde!

AYM'nin büyük kozu artık elinde!

Türkiye'de gözler yine Anayasa Mahkemesi'nde. CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur YavaşAnkara'da seçimlerin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Türkiye'de gözler yine Anayasa Mahkemesi'nde. CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur YavaşAnkara'da seçimlerin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. 

Seçim sonrası önce Twitter'ı erişime açan ardından Tam Gün Yasası'nı kısmen iptal eden HSYK bombasıyla da son noktayı koyanAnayasa Mahkemesi bu başvuru karışında ne yapacak?

Başvuruyu kabul edecek mi etmeyecek mi?

Türkiye bu sorunun yanıtını merak ediyor

Neden mi? Çünkü AYM'nin tercihi sonucun da ilanı niteliğinde olacak.

KABUL EDERSE SEÇİM İPTAL!

YSK'nın Ankara'daki itirazları reddetmesi sonrası Ankara kulislerinde de hummalı bir tartışma başlamıştı. Hükümet kanadı, YSK kararlarının bağlayıcı olduğu ve kararların AYM'ye taşınmasının kanunen mümkün olmadığı savunmuştu. Öyle ki hükümet temsilcileri AYM'nin başvuruyu kabul etmesinin bile kanunsuzluk olacağı görüşünü defalarca dile getirmişti. 

Ancak muhalefet aynı fikirde değil.

CHP, AYM'ye bireysel başvuru hakkının tanınması sonrası seçim sonuçları 'bireysel mağduriyet' gerekçesiyle kararın yüksek yargıya götürülebileceği görüşünde. Türkiye'de ilk olma niteliği taşıyacak olan bu başvuruyu AYM'nin kabul etmesi de sonucun ilanı niteliğinde bir tablo ortaya koyabilir. Hükümet-AYM arasındaki savaşta mahkeme başvuruyu kabul ederek, başta Ankara'da olmak üzere seçimlerin sonuçlarının yargı yoluyla iptalinin de önünü açmış olabilir. 

AYM BU KOZU KULLANIR MI?

AYM ile AK Parti hükümeti arasındaki savaş verilen kararlar sonrası yapılan açıklamalarla da resmen ilan edildi. AYM'yi hedefe oturtan en büyük neden ise kulislerde Cemaatin Cumhurbaşkanlığı adayının Haşim Kılıç olduğu yönündeki bilgiler. Üstelik bu kulislerin büyük bir kısmı da AK Parti kanadından. Hal böyle olunca AYM'nin seçim sonuçlarıyla ilgili kozunu hükümete karşı oynayıp oynayacağı da merak konusu.

 

Anayasa Mahkemesi'nin seçim sonrası hükümete sürprizleri devam ediyor.

Önce Twitter'ı erişime açtı ardından Tam Gün Yasası'nı iptal etti.

Bugün ise art arda iki bomba daha patlattı: HSYK düzenlemesi ve BTK Kanunu... İkisi de iptal.

Yüksek mahkemenin kısa aralıklarla verdiği tartışmalı kararlar Hükümet ile AYM arasındaki varolduğu söylenen savaşın artık açık kanıtı haline dönüştü.

Peki Anayasa Mahkemesi'nin bundan sonraki adımı ne?

Mahkemenin önünde karar verilmesini bekleyen kritik bir dosya daha var. Kamuoyunda'Sansür Yasası' olarak İnternet Kanunu. Mahkemenin son günlerde verdiği kararlarla ilgili yaklaşımı düşünülünce AYM'nin bu kanun düzenlemesine de kısmen yada tamamen iptal karar vermesi yüksek bir olasılık.

Ancak AYM'nin elinde büyük bir koz daha var:

Yerel seçim sonuçları!

Neden mi?

CHP'nin başta Ankara olmak üzere YSK'ya yaptığı seçim iptaline ilişkin başvuruları reddedildi. YSK'nın kararları sonrası CHP, seçim sonuçlarını iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürme kararı aldı.

KABUL EDERSE SEÇİM İPTAL!

CHP'nin kararı sonrası Ankara kulislerinde de hummalı bir tartışma başladı. Hükümet kanadı, YSK kararlarının bağlayıcı olduğu ve kararların AYM'ye taşınmasının kanunen mümkün olmadığı görüşünde. Öyle ki hükümet temsilcileri AYM'nin başvuruyu kabul etmesinin bile kanunsuzluk olacağı görüşünde.

Ancak muhalefet aynı fikirde değil.

CHP, AYM'ye bireysel başvuru hakkının tanınması sonrası seçim sonuçları 'bireysel mağduriyet' gerekçesiyle kararın yüksek yargıya götürülebileceği görüşünde. Türkiye'de ilk olma niteliği taşıyacak olan bu başvuruyu AYM'nin kabul etmesi de sonucun ilanı niteliğinde bir tablo ortaya koyabilir. Hükümet-AYM arasındaki savaşta mahkeme başvuruyu kabul ederek, başta Ankara'da olmak üzere seçimlerin sonuçlarının iptaline yönelik ilk sinyali vermiş olacak.