AYM'den Adalet Bakanı'na Şok Karar!

AYM'den Adalet Bakanı'na Şok Karar!

Anayasa Mahkemesi'nden şok HSYK kararı. Mahkeme, Adalet Bakanına verilen yetkileri iptal etti...

Anayasa Mahkemesi, HSYK'nın yapısını değiştiren Kanun'un, Adalet Bakanına verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını değiştiren Kanun'un, Adalet Bakanına verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerinin büyük çoğunluğunu iptal etti, Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddetti.

CHP, 6524 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açmıştı.

Davayı esastan görüşerek karara bağlayan Anayasa Mahkemesi heyeti, kanunun Adalet Bakanına verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerinin büyük çoğunluğunu iptal etti. Yüksek Mahkeme, Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddetti.

ŞİMDİ NE OLACAK?

TBMM'den geçen ve Cumhurbaşkanı Gül'ün de onaylaması ile yürürlüğe giren yasa ile HSYK'nın 22 üye dışındaki tüm çalışanlarının görevleri sonlandırılmıştı. Adalet Bakanı'na da görevi sonlanan bürokratların atamasına ilişkin geniş yetkiler tanınmıştı. Aynı şekilde, yapılan yasa değişikliği sonucunda Adalet Akademisinde çalışanların da görevleri sonlanmış, kendisine verilen yeni yetkiler çerçevesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu kurumda da atamalara imza atmıştı.

YASAL DÜZENLEME İLE BAKAN'A NE YETKİ VERİLMİŞTİ?

TBMM'de Ocak ayında kabul edilen 27 ve 28 madde değişikliklerine göre, HSYK üyesine soruşturmayı Adalet Bakanı başlatacak, cezaya HSYK Genel Kurulu karar verecekti.

Hakim ve savcılara “inceleme ve soruşturmaya yer yok” kararlarına da bakanın “olur”vermesi uygun görülmüştü. Yasal düzenlemeye göre işlem yapılmaması konusunda da son sözü bakan söyleyecek, Bakan’ın bu kararlarına ise yargı yolu açık olacaktı.

Önergenin gerekçesinde, “Bu değişikliklerle anayasa ve yasaların yanında yasama organı ve halkın denetimi altında görev yapan ve anayasa uyarınca kurulu yönetmek ve temsil etmek görevine haiz olan kurul başkanının görev ve yetkileri yeniden düzenlenmektedir. Kurul başkanının işlemleri yargı denetimi altındadır”denilmişti.
 

Ayrıntılar gelecek...