AYM kendisine yeni yetki ve görev ihdas etti

AYM kendisine yeni yetki ve görev ihdas etti

Adalet Bakanı Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararına ilişkin, "AYM bu kararında durumdan adeta vazife çıkarmıştır. Kendisine yeni yetki ve görev ihdas etmiştir" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ,  Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Twitter kararına ilişkin, "AYM bu kararında durumdan adeta vazife çıkarmıştır. Kendisine yeni yetki ve görev ihdas etmiştir. Hiçbir mahkemenin kendisine anayasa ve yasanın vermediği bir yetki ve görev ihdas etmesi mümkün değildir" dedi.

Bozdağ, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Twitter kararının ardından Anayasa Mahkemesi'nin (AYM)  yapısıyla ilgili bir değişiklik olabileceğinden bahsedildiğinin ifade edilmesi üzerine Bozdağ, böyle bir çalışma olmadığını söyledi.

Bozdağ, "YSK'ya RTÜK modeli düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Onu gazetelerden duyuyorum. Şu anda benim bildiğim bir çalışma yok. Ama gruptaki arkadaşlar ne düşünüyor bilmiyorum" yanıtını verdi.

"YSK'nın mevcut yapısından rahatsız mısınız?" sorusu üzerine de Bozdağ, şunları söyledi:

"YSK şu ana kadar Türkiye'de seçimlerin sağlıklı yürümesi için büyük görevler yaptı. Baktığımızda Türkiye'nin en iyi yaptığı işlerden birinin seçimler olduğunu görüyoruz. Bu seçim sırasında da tartışmalar elbette olacaktır. Bu normaldir. YSK bu tartışmaları kesin olarak karara bağladığında o zaman bu seçimlerle ilgili bir değerlendirmeyi yapmam mümkün olur. Şu anda yerel yönetim olduğu için de tabi pek çok yerde adaylar var, itirazlar var ama baktığınızda Türkiye'de seçimlerin  genel olarak sağlıklı yürüdüğünü söylemek mümkün."

"Başbakan seçimden evvel yaptığı konuşmalarda seçimden sonra cemaate yönelik bir operasyon başlatılacağını duyurmuştu. Adana'da 8 polisin gözaltına alınması bununla mı alakalı?" sorusu üzerine Bozdağ, "Adli süreçler, süreci yürütenler tarafından neyle ilgiliyse ona göre zaten basına açıklamalar yapılır. Şu anda Türkiye'de değişik yerlerde suç isnatlarıyla alakalı savcılar kendilerine gelen ihbarlar, şikayetler üzerine soruşturmalar yürütüyorlar. Bunlar normal süreçlerdir, bir olağanüstülük yüklemenin anlamı yok" diye konuştu.

Bozdağ, "Bireysel başvuruyla ilgili yeni bir düzenleme, bir değişiklik gündeminizde var mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"AYM'nin bireysel başvuru hakkı veren anayasa değişikliği önemli bir değişiklik. Tabii bunun uygulaması da değişiklik kadar önemli. AYM'nin Twitter ile ilgili verdiği kararın esası ayrı bir konu ama AYM bu kararın esasına girme hakkına daha doğrusu  böyle bir başvuruyu esastan görüşme hak ve yetkisine sahip değil. Böyle bir görevi, böyle bir yetkisi yok. Çünkü bireysel başvuru hakkı bütün yargı yollarını tüketmiş kişilere tanınmış bir haktır. Hiç yargı yolunu tüketmeden bireysel başvuru yoluna kimse gidemez. Mahkemeye müracaat etti, mahkeme ne yapar? Mahkeme bunu usulden ön inceleme aşamasında reddeder. Kabul edilemez bir başvuru olarak kabul eder, reddeder. İşin esasına giremez. Ama AYM bu kararında durumdan adeta vazife çıkarmıştır. Kendisine yeni yetki ve görev ihdas etmiştir. Hiçbir mahkemenin kendisine anayasa ve yasanın vermediği bir yetki ve görev ihdas etmesi mümkün değildir."

"Bu tepkileriniz duygusal tepki olarak nitelendirilebilir mi?" sorusuna Bozdağ,  "Duygusal tepki değil. Sayın Başkan AYM'nin kuruluş ve yargılama usulleri kanununun 45. maddesini okursa tepkim duygusal mı, yasal mı görecektir" karşılığını verdi.

"YSK kararı AYM'ye götürülemez"

AA muhabirinin seçim sonuçlarıyla ilgili YSK kararlarının AYM'ye götürülüp götürülmeyeceği yönündeki sorusunu da yanıtlayan Bozdağ, YSK'nın seçim sonuçlarını kesin olarak karara bağladığını ifade etti. Bozdağ, şöyle dedi:

"YSK'nin kararları aleyhine hiçbir merciye başvurulamaz. Buna Anayasa Mahkemesi  de dahildir. Ayrıca AYM'nin kuruluş ve yargılama usulleri hakkında kanunun 45. maddesi ve 3 fıkrası da çok açıktır. Orada da der ki; kesin olan kararlar aleyhine AYM'ye bireysel başvuru yoluna gidilemez. Çok açıktır. Dolayısıyla YSK kararı AYM'ye götürülemez. Şayet birisi bu kadar  anayasanın ve kanunun açık hükmüne rağmen AYM'ye götürürse, AYM bunu kabul edilmez bir başvuru olarak görüp, ön incelemede reddetmesi kanun gereğidir. Mahkemenin takdirinde olan bir konu değildir."

"(Bireysel başvuru yapılabilir) şeklinde yorumlar var. Mansur Yavaş'ın, 'seçilme hakkım ihlal edildi' gibi..." şeklindeki ifadelerinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Hayır. Seçimle ilgili bütün ihtilaflar, bütün anlaşmazlıkları karara bağlayacak tek merci var, tek yetkili yer var; YSK'dır. YSK bütün ihtilafları kesin olarak karara bağlar. YSK'nin bu kararı aleyhine de hiçbir merciye başvurulamaz. Yargı merci dahil, parlamento dahil hiçbir yere başvurulamaz. AYM'ye bireysel başvuru yoluna da gidilemez. Kanun da açık, anayasa da açık. Yargı yoluna başvurulamayan kararlar aleyhine bireysel başvuru yoluna gidilemez" dedi.