Ayasofya Hükümet ile cemaat arasında zeytin dalı

Ayasofya Hükümet ile cemaat arasında zeytin dalı

Ayasofya'nın statüsü üzerine konuşan yazar Ali Bulaç, hükümet-cemaat kavgası üzerine ilginç bir görüş ortaya attı.

Zaman gazetesi yazarı Ali Bulaç, Cemaat'le hükümetin Ayasofya üzerinden birbirine zeytin dalı uzattığını iddia etti.

Cemaat'e yakınlığıyla bilinen ve AK Parti'den istifa eden Burdur bağımsız milletvekili Hilmi Yıldırım, Ayasofya’nın “Ayasofya Camii” adıyla camii olarak yeniden ibadete açılması için kanun teklifi vermişti.

Ayasofya dosyasını açan Hürriyet, bu konuyla ilgili daha önceleri yazılar kaleme almış Bulaç ile röportaj yaptı. Bulaç, sorulara şöyle yanıt verdi:

Peki camiye çevrilmesi Türkiye’nin dış dünyayı karşısına alması anlamına gelir mi?

Ayasofya camiye çevrilecekse, bu tek başına değil, bir paket içinde değerlendirilmeli. Bununla beraber Ruhban Okulu yeniden açılmalı; Patrik’in ekümeniklik statüsü resmen tanınmalı ve gayrimüslim vatandaşların, vakıflarla ilgili olanları dahil tüm hakları tanınmalıdır. Böyle bir hareket güçlü bir mesaj olur. 

Gülen cemaati uzun süredir Ayasofya’nın camiye çevrilmesi gerektiğini savunuyordu. Şimdiki kampanyaların arkasında hükümete yakın olanlar dahil birçok farklı grup var; beri yandan hükümetle cemaatin arasının daha da açılacağı söyleniyor. Siz ne dersiniz?

İki senaryo olabilir. Birincisi kötü niyetli bir senaryo, bu tartışmalar acaba bir üst aklın siyasi stratejisi midir; yoksa bu tamamen iyi niyetli bir hamle midir? Yani Türkiye’de Hizmet Hareketi ile Erdoğan hükümeti arasında gerilimi azaltmanın bir vesilesi midir? Ben ikinci okumanın geçerli olduğuna inanıyorum. Bence bu mevcut tansiyonu azaltmak için bir adım. Ayasofya iki tarafın beraber çalışabileceği bir kampanyaya dönüşebilir. Ayasofya hükümet ile cemaat arasında bir zeytin dalı olacak.

Kim kime uzatıyor bu dalı?

İkisi de birbirine uzatıyor.