Avustralya’nın ilk İslam Müzesi Açıldı

Avustralya’nın ilk İslam Müzesi Açıldı

Avustralya'nın ilk İslam Müzesi'nin resmi açılışı yapıldı, Pazartesi gününden itibaren ziyaretçi kabulü başlayacak

Avustralya’nın Melbourne kentinde 2012 yılında temeli atılan, ülkenin ilk ve tek İslam Müzesi’nin resmi açılışı yapıldı.

Yaklaşık 10 milyon dolara mal olan Avustralya İslam Müzesi’nin açılışını, Avustralya Hazine Bakanı Joe Hockey, Victoria Çok Kültürlülük Bakanı Nicholas Kotsiras ve İslam Müzesi’nin yapımını gerçekleştiren Avustralya Posta İdaresi Üst Yöneticisi Ahmed Fahour birlikte gerçekleştirdi.

Avustralya’nın ilk İslam Müzesi’nin yapımını gerçekleştiren Fahour ailesinin üyesi ve Avustralya Posta İdaresi Üst Yöneticisi Fahour, yaptığı konuşmada, daha müze ziyarete açılmadan 2 aylık rezervasyonun dolduğunu belirterek Avustralya İslam Müzesi'nin sadece bir müze olarak kalmayıp ziyaretçilere İslam ve Müslümanlar hakkında bilgi vereceğini söyledi. Fahour, "Bu anki kadar gurur duymadım, böyle bir eseri ortaya çıkardıkları için ailem ve iş arkadaşlarımla gurur duyuyorum’’ dedi. Avustralya İslam Müzesi’nin kültür ve eğitimi bir araya getiren bir merkez olduğunu vurgulayan Fahour, Müslüman toplumunun projeyi cömertçe desteklemelerinden de onur duyduğunu belirtti.

Avustralya İslam Müzesi açılışının onur konuğu Avustralya Federal Hazine Bakanı Hockey, Hz. Muhammed'in hizmetçisine 'kimseyi incitme ki kimse de seni incitmesin' dediğini hatırlatarak ‘‘kültürel zenginlikleri gündelik hayatımıza taşımak için hepimizin sorumlulukları var’’ dedi. Salonda Fahour’un babası ile tanıştığını, baba Fahour’un, Avustralya’nın Müslüman, Hristiyan, Yahudi bütün herkesi bir araya getirdiğini söylediğini, bunun da çok doğru bir söz olduğunu aktaran Hockey "Bu bizim milletimizin güzelliği, toplumumuzun kumaşı, çok kültürlülük zenginliği, geleceğimizin umudunu temsil ediyor" dedi.

Hockey, "Çok güzel yapılmış bir iş, hepiniz tebrik ediyorum, burayı açmaktan onur duyuyorum’’ diye konuştu.

Fahour, AA'ya yaptığı açıklamada, müzede sadece tarihi eserlerin bulunmayacağını, aynı zamanda Müslümanların sanat, astronomi, fizik, matematik, bilim alanında yaptıkları çalışmaların da yer alacağını, ziyaretçilere İslam ve Müslümanların yaşantıları hakkında bilgiler verileceğini söyledi. İslam hakkında yanlış bilgilere sahip insanların müzede doğru bilgilere ulaşabileceğini aktaran Fahour, "Küçük ama önemli bir katkıda bulunacak inşallah, birçok insanın Müslümanlara, topluma katkı yapan iyi insanlar olarak bakmalarını sağlayacak, küçük bir azınlığın oluşturduğu kötü imajı düşündürmeyecek" dedi. Avustralya İslam Müzesi yapımına katkıda bulunan Türkleri de unutmayan Fahour, "Türklere teşekkür ediyorum, onlar da bu müzeye destek verdiler’’ dedi.

Avustralya İslam Müzesi’nde Avustralya’da önemli başarılar elde eden Müslüman toplum önderlerinin resimleri de bulunuyor.

Bu resimler arasında Avustralya Çok Kültürlülük Vakfı Başkanı ve SBS televizyonu yönetim kurulu üyesi Dr. Bülent Dellal’in resmi de bulunuyor. AA mikrofonlarına konuşan Dellal, müzenin çok önemli bir işlevi yerine getireceğini belirterek, "Avustralya toplumuna çok büyük bir eğitim olacak, hem Avustralya Müslümanları hakkında hem de İslam hakkında’’ dedi. Avustralya’da başarılı Müslümanlar arasında resmi bulunmasına ilişkin ise Dellal, "Gurur duyuyorum tabi, benim için büyük gurur, büyük onur, fakat tabi ki benim yaptıklarım toplum için, ben bir şey beklemiyorum. En sevdiğim zamanlar topluma yardımcı olduğum zamanlar’’ dedi.

Avustralya’ya maden taşımacılığında çalıştırılmak üzere 1700’lü yıllarda develeri ile gelen Afgan Müslümanların Avustralya’da İslam dininin yayılmasına yaptıkları katkıya atıfta bulunmak için müze girişine Afgan devesi getirildi.

Avustralya’nın ilk İslam Müzesi, 3 Mart Pazartesi gününden itibaren kapılarını ziyaretçilere açacak.