Avustralya'dan Mısır'a: Hayrete düştük

Avustralya'dan Mısır'a: Hayrete düştük

Mısır'da yargılanan ve ceza alan Avustralyalı gazeteci için ülkesi harekete geçti.

Mısır'daki Kahire Ceza Mahkemesi'nin aralarında El Cezire Yayın Grubunda görevli Avustralyalı Peter Greste'in de bulunduğu 18 sanığa yönelik hapis cezası, Avustralyalı yetkilileri harekete geçirdi.
Avustralyalı gazeteci Greste, Mısır aleyhinde kışkırtıcı yayınlar yapmak, yalan haber ve görüntü yayınlamak iddiaları ile yargılandıktan sonra 7 yıl hapse mahkum edildi.
Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, yaptığı açıklamada, Avustralya hükümetinin Mısır Mahkemesi'nin söz konusu kararı nasıl aldığını anlayamadığını belirterek cezanın ağırlığı karşısında ''dehşete düştüğünü'' söyledi.
Mısır'ın yeni Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi ile resmi görüşmede bulunmak için adım attığını ayrıca, Sisi'den kişisel olarak olaya müdahalede bulunmasını isteyeceğini aktaran Bishop, konu ile ilgili derin üzüntülerini bildirmek için Mısır Dışişleri Bakanı ile de görüşeceğini ifade etti.
Avustralya Başbakanı Tony Abbot ise Federal Parlamento'da yaptığı konuşmada, Mısır hükümetinin hukuk sitemine saygı duyduklarını belirtse de Greste kararına ilişkin "dehşet içindeyiz" dedi. Başbakan Abbott, Avustralya hükümetinin Greste ve arkadaşlarının serbest bırakılmaları için Mısır hükümeti nezdinde her türlü girişimde bulunacağını da sözlerine ekledi.
Avustralya İşçi Partisi Başkanı ve ana muhalefet lideri Bill Shorten de hükümetin her türlü çabasına destek vereceğini açıkladı. Shorten "Yardımcı olmak için her şeyi yapacağız" dedi. Shorten, Twiter hesabından yaptığı açıklamada, "Gazeteciler, işlerini yaptıkları için hapiste olmamalılar" ifadesini kullandı.
Avustralyalı gazeteci Greste'nin annesi ile babası basın toplantısı düzenledi. Greste'nin babası Lois ''Sadece bizim ailemiz için değil gazetecilik adına da kara bir gün, üzüntü ve dehşet içindeyiz'' dedi. Greste'nin annesi Juris ise ''Peter'in çok güçlü oluğunu biliyorum, onun için zor bir zaman ama bunu da atlatacak'' diye konuştu.

haber 7