Avustralya'da 'helal gıdaya boykot' kampanyası

Avustralya'da 'helal gıdaya boykot' kampanyası

Avustralya'da bir cafede meydana gelen rehine olayının ardından ülkedeki İslamofobik çevreler yeniden harekete geçti. Müslümanlara ve camilere yönelik saldırılarda bulunan Müslüman karşıtı gruplar şimdi de Helal Gıda Sertifikası uygulamasının kaldırılması

Avustralya'da bir cafede meydana gelen rehine olayının ardından ülkedeki İslamofobik çevreler yeniden harekete geçti. Müslümanlara ve camilere yönelik saldırılarda bulunan Müslüman karşıtı gruplar şimdi de Helal Gıda Sertifikası uygulamasının kaldırılması için kampanya başlattı.

Avustralya'da Helal Gıda sertifikası uygulamasının yasaklanmasını isteyen gruplar, internet üzerinden imza kampanyası da başlattı. Ülkede son bir yılda artış gösteren İslamofobik olayların sonuncusu olan Helal Gıda düşmanlığına birtakım aşırı çevrelerden de dertek gelmeye başladı. İmza kampanyasına destek veren İslam karşıtlarının sayılarının onbinlere ulaştığı belirtiliyor.

Kampanyayı başlatanlardan, Kirralie Smith, yayınladığı yazılarında İslam'a ve Müslümanlara hakaret eden, İslamı şiddetle özdeşleştiren ifadeler kullanmasıyla biliniyor. Smith, Helal Gıda sertifikası uygulaması için yapılan harcamaların, Avustralya'ya 'Şeriat' getireceğini savunuyor. 

HELAL GIDA SATAN DÜKKANA SALDIRI

Sidney'deki Lindt Cafe'de 17 kişiyi rehin alan İran uyruklu Man Harun Munis'in ve masum iki kişinin öldürülmesinin ardından Melbourne'de helal gıda marketine saldırı düzenlenmişti. Salih Akgün adlı Türk'e ait olduğu öğrenilen marketin, rehine olayının ardından başlatılan "Avustralya'da Helal Gıda İstemiyoruz" kampanyasının sonucu olarak camlarının kırıldığı öğrenildi.

Sidney'in merkezindeki Martin Place'de bulunan kafeye 15 Aralık'ta silahla gelen İranlı Man Harun Munis, 17 kişiyi rehin almıştı. 16 saat süren rehine pazarlığının adından polisin düzenlediği operasyon sonucu Munis'le birlikte, rehinelerden kafeterya müdürü ile 3 çocuk annesi bir avukat ölmüştü. Olayın ardından ülkede yaşayan Müslümanların tedirginliği artarken, sosyal medya üzerinde başlatılan, "Avustralya'da Helal Gıda İstemiyoruz" kampanyası bir saldırıya dönüştü.

TEDİRGİNLİĞE NEDEN OLDU

Melbourne'de 17 yıldır yaşayan Salih Akgün adlı Türk'e ait olan Freshplus adlı helal gıda marketine önceki gece bira şişesi atıldı. Dallas semtindeki marketin camı kırılırken, saldırı kentte yaşayan Türkleri tedirgin etti. Avustralya'da yaşayan gazeteci Ali Kurt, sakin bir hayat sürülen kentte bu küçük saldırının bile büyük tedirginliğe neden olduğunu belirtirken, olayları ürünlere helal sertifikası verilmesine karşı çıkan ırkçı bir grubun başlattığını söyledi.

Irkçı grupların sosyal medya üzerinde başlatılan "Boycott Halal In Australia" kampanyasıyla buluştuğunu söyleyen Kurt, "Helal gıda satan dükkan ve işyerlerinin adreslerinin hedef gösterildiğini belirledik. Avustralya'da kin ve nefreti yayma potansiyeline sahip yorumlar yapılıyor. Sidney'deki saldırı zaten gerginliği arttırdı. Oysa helal gıda Avustralyalılar arasında da yayılıyor" dedi. Kentte yaşayan Türkler de, olayın ardından sosyal medyadaki kampanyaların durdurulması için girişimler başlattı.