Avustralya Ordusu Afganistan'dan çıktı

Avustralya Ordusu Afganistan'dan çıktı

Afganistan'ın Uruzgan Vilayeti'nde bulunan Tarin Kot Askeri Üssü'nün kapatıldığı ve ülkede bulunan son askeri birliklerin de geri çekildiği bilgisini verdiği bildirildi.

Avustralya'da yayın yapan The Sydney Morning Herald Gazetesi'nin geçtiği haberde, Avustralya Başbakanı Tony Abbott'un yaptığı açıklamada Afganistan'ın Uruzgan Vilayeti'nde bulunan Tarin Kot Askeri Üssü'nün kapatıldığı ve ülkede bulunan son askeri birliklerin de geri çekildiği bilgisini verdiği bildirildi.
Başbakan Abbott geride bırakmak üzere olduğumuz 2013 yılını değerlendirdiği konuşmasında, Afganistan'daki savaş yüzünden Avustralya'nın büyük bir bedel ödemek zorunda kaldığını, ancak gösterilen çabaların ve ödenen bedellerin hiçbirinin boşa gitmediğini ifade etti.
Radio Australia tarafından konuyla ilgili olarak geçilen haberde ise Başbakan Abbott'un bu açıklamalarına kanıt olarak Uruzgan'da son on yılda yaşanan değişimleri gösterdiği bildirildi. Abbott açıklamasında bölgedeki altyapının düzeltildiğini, devlet dairelerinin daha kaliteli hizmet vermeye başladığını, sağlık hizmetlerinin herkes için ulaşılabilir duruma geldiğini ve kızların artık okula gidebildiğini de sözlerine ekledi.
Avustralya Ordusu'nun ülkeden çıkmasından sonra, Afganistan'da Avustralya Ordusu'na mensup 400 asker görev yapmaya devam edecek. Bu personeller yerel kolluk kuvvetlerini eğiterek, bu birimlere danışmanlık yapacaklar. Ayrıca Avustralya Hükümeti Afganistan'daki yerel emniyet teşkilatının güçlendirilmesi için her yıl 100 milyon Avustralya Dolar'ı (yaklaşık 89 ABD Dolar'ı) kaynak ayıracak