Avurstralya'da İslamofobik Yürüyüşe İzin Verilmedi

Avurstralya'da İslamofobik Yürüyüşe İzin Verilmedi

Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlen İslam karşıtı gösteri, sivil toplum kuruluşları ve insan hakları savunucuları tarafından engellendi. Polis de göstericilerin yürüyüşünü engelledi

Avustralya’nın Melbourne kentinde düzenlen İslam karşıtı gösteri, sivil toplum kuruluşları ve insan hakları savunucuları tarafından engellendi.

İslam karşıtı gruba, ırkçı söylemlerinden dolayı karşı çıkmak için bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve insan hakları savunucularından oluşan binlerce Avustralyalı, ırkçılık karşıtı sloganlar atarak Avustralya’da ırkçılığa izin vermeyeceklerini belirttiler.

"Reclaim Australia" (Avustralya'yı geri alın) adlı örgüt tarafından Melbourne'daki Victoria Eyalet Parlamentosu önünde düzenlenen gösteriye katılım az oldu. Victoria Eyalet Meclisi önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik İslam karşıtı gösterici, polisin yoğun güvenlik önlemleri ve karşıt göstericilerin giriş yollarını kapatması sonrasında, bulundukları yerde kapalı kalarak yürüyüş yapamadılar. 

"IRKÇILIĞA YER YOK"

Irkçı gösteriye karşı gösteri ile cevap veren "Faşizme ve Irkçılığa Karşı Kampanya Grubu" üyelerinden Gerome Small AA mikrofonlarına yaptığı açıklamada parlamento önünde toplanan gurubun, ırkçılığı teşvik etmek için bir araya geldiğini söyledi.

 Nisan ayında Melbourne’da aynı gurup tarafından düzenlenen gösteride, protestocuların Nazi sembolü olan işaretler taşıdıklarını dile getiren Gerome Small "Bir önceki gösterilerdeki protestocular kafalarının arkasında Nazi sembolü işaretler taşıyorlardı, bize göre bu insanlar, Melbourne sokaklarında faşist ve ırkçı bir hareket oluşturmak istiyorlar, biz de bu olmayacak demek için buradayız" dedi.

"FAŞİZMİN NELER YAPTIĞINI BİLİYORUZ"

"Faşizme ve Irkçılığa Karşı Kampanya Grubu"nun basın sözcüsü Debby Brennan'da ırkçılığa ve faşizm tehlikesine karşı durmak için karşı gösteriyi düzenlediklerini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradayız çünkü sağ gruptaki faşistlerin zehirlerini yaymalarını, tehlikeli fikirlerinin bir harekete dönüşmesini sağlayacak platformun oluşmasını engellemek istiyoruz, büyümelerini engellemek için, küçükken müdahale etmemiz lazım,  geçtiğimiz yüzyılda faşizmin neler yaptığını biliyoruz"

MÜSLÜMANLAR DA KARŞI ÇIKTI

İslam karşıtlarına karşı çıkmak için biraraya gelenler arasında yer alan Pakistan asıllı Müslüman Maz’in Adil ırkçılığa karşı çok sayıda Avustralyalının bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek  "Hep beraber, bir olduğumuzu göstermek, ırkçılığa, faşizme karşıyız demek için hep beraber ayaktayız" diye konuştu.

"HOŞGELDİNİZ MÜSLÜMANLAR!"

Gösterinin yapıldığı alana giriş yollarını kapatan Avustralyalılar "Irkçılığa yer yok", "Müslümanlar hoş geldiniz, ırkçılara hayır", "korkuya hayır", "ırkçılar evinize dönün" şeklinde sloganlar atarak "Reclaim Australia" taraftarlarının bir araya gelmesine engel oldu.

POLİS BİBER GAZI KULLANDI

Victoria Polisi, tarafların çatışmasını engellemek için iki grup arasında atlı polis birlikleri ve çevik kuvvet polislerini yerleştirmesine rağmen yine de iki grup arasında çıkan kavgaya engel olamayınca biber gazı kullandı.

Gazdan etkilenen çok sayıda göstericiye, sağlık görevlileri yardım etti. 

Polisin biber gazına hedef olan göstericilerden Simon "Reclaim Australia" taraftarlarına tepkisini şu sözlerle dile getirdi:  "Oradaki, Irkçılara, Faşistlere, bağnaz, pislikleri protesto etmek için buradayız, biraz agresif oldu biliyorum ama biz bir sebep için buradayız ve herkes buraya gelebilir, biz Avustralyalıyız, hepimiz Avustralyalıyız, bir millet olmalıyız, tüm etnik kökenler, her cinsiyet, ne olursa biz buyuz" dedi.

Bazı göstericiler göz altına alındı

Gösterilerin yapıldığı alana zorla girmeye çalışan ve karşıt göstericilerle kavga eden "Reclaim Australia" taraftarlarından bazıları polis tarafından kelepçelenerek göz altına alındı.

Yaklaşık 4 saat gergin bir ortamda devam eden gösterilerde "Reclaim Australia" taraftarları polis kontrolünde dağılırken, sivil toplum kuruluşları ve insan hakları savunucularından oluşan karşı gösteri grubu, kent merkezinde yürüyüş düzenledi. "Reclaim Australia" (Avustralya'yı geri alın) tarafında yarında Sydney kentinde aynı içerikli bir gösteri düzenlenmesi bekleniyor.