Avrupa Birliğin'den Yemen Açıklaması

Avrupa Birliğin'den Yemen Açıklaması

Avrupa Birliği, Yemen’deki yönetim boşluğunu gidermek için Husilerin öncülüğünde ilan edilen anayasa bildirisini gayri meşru olarak niteledi.

 El Arabiya televizyonunun haberine göre Avrupa Birliği, Yemen’dek anayasa bildirisini tek taraflı atılmış gayri meşru bir adım olarak niteledi.

Ensarullah Hareketi, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbih Mansur Hadi ve kabinenin istifa etmesi üzerine ülkedeki yönetim boşluğuna son vermek amacıyla diğer siyasi gruplara cumhurbaşkanlığı kurulu oluşturulmasını teklif etmiş; ancak siyasi grupların çoğu bu teklifi reddetmişti.

BM Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer’in de katıldığı siyasi gruplar arası müzakerelerden bir sonuç elde edilememesi üzerine Ensarullah Hareketi, cumhurbaşkanlığı kurulu oluşturulmasına destek veren kabileler, askeri bürokratlar ve siyasi gruplarla birlikte 6 Şubat’ta anayasa bildirisi adlı bir geçiş süreci açıklamıştı.

6 Şubat’ta açıklanan anayasa bildirisiyle meclisin feshedildiği, onun yerine 551 kişilik bir geçiş konseyi ve 5 kişilik de bir cumhurbaşkanlığı kurulu oluşturuldu.

Yemen Devrim Konseyi tarafından açıklanan anayasa bildirisini gayri meşru olarak niteleyen Avrupa Birliği,  yaptığı açıklamada Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez İşbirliği Örgütü’nü Yemen sorununun çözüm mercii olarak gördüğünü belirtti.