Avrupa Birliği'nde Ortak Ordu Sinyali

Avrupa Birliği'nde Ortak Ordu Sinyali

AB Komisyonu Başkanı Juncker, Birlik ülkelerinin güvenliğinin ortak bir savunma gücüyle sağlanması gerektiğini söyledi. Juncker, İngiltere ve AB arasındaki Brexit görüşmelerinin hemen başlamasını talep etti

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, birliğin durumuna ilişkin yaptığı yıllık konuşmasında terörizmle mücadele için AB ülkelerinin katılımıyla bir savunma birliği kurulması gerektiğini söyledi. AB’de 2004 yılından bu yana 30 terör saldırısı gerçekleştiğini söyleyen Juncker, Avrupa Savunma Fonu oluşturularak AB’nin bölge savunmasının merkezi haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

Salzburg’da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’na hitabında kurulacak savunma birliğinin NATO’nun bölgedeki faaliyetlerine destek olabileceğini söyleyen Juncker, ‘AB sınırlarının daha sıkı bir şekilde korunması için çalışmalar yürütüldüğünü’ de söyledi. AB’de savunma konusu her ülkenin kendi sorumluluğunda bulunurken, mülteci krizi ve Fransa’da yaşanan terör olaylarının ardından tek bir merkezden kontrol edilen savunma güçleri tartışması yoğunlaşmaya başlamıştı.

"BREXİT BAŞLASIN"

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının endişe ve dedikoduları beraberinde getirdiğine değinen Juncker, “İngiltere’nin ayrılma talebinin, dedikodu ve karışıklıklara son verme açısından mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde iletilmesi bizi mutlu edecek” ifadelerini kullandı.

Avrupa’da popülist politikaların sorun yarattığını belirten Juncker, popülizmin sorunları çözmediğini, aksine sorun yarattığını belirterek bu tehlikenin bilincinde olunması gerektiğini vurguladı. Juncker, yüksek hızlı interneti yaygınlaştırmayı hedefleyen plan çerçevesinde 2025 yılı itibariyle tüm AB ülkelerinde 5G internet hızına geçileceğini de aktardı.