Ateşkes  Üçüncü Gününde 44 Kez  İhlal Edildi

Ateşkes Üçüncü Gününde 44 Kez İhlal Edildi

Suriye İnsan Hakları Ağı, Suriye'deki kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının üçüncü gününde 44 defa ihlal edildiğini duyurdu.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye'deki kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının üçüncü gününde 44 defa ihlal edildiğini duyurdu.

SNHR tarafından hazırlanan raporda, dün Esad güçleri, Rusya ve PYD'nin Humus, Şam kırsalı, İdlib, Hama, Halep ve Lazkiye'de 27 saldırı düzenlediği kaydedildi. 3'ü çocuk, 2'si kadın 13 sivilin hayatını kaybettiği saldırılardan 20'sinin hükümet, 6'sının Rusya, birinin de PYD tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

Raporda, anlaşmanın üçüncü gününde gerçekleştirilen ihlaller arasında gözaltı operasyonlarına da yer verildi. Buna göre hükümet güçleri, Şam'da 4, Lazkiye, Şam kırsalı ve Halep'te 3'er ve Hama ile Humus'ta 2'şer olmak üzere 17 gözaltı operasyonu gerçekleştirdi.

Anlaşmanın sadece Rusya ve ABD'nin denetiminde bulunması nedeniyle uzun vadeli olmayacağını savunan SNHR, belgelenen bu ihlallerle ilgili ortak bir soruşturma komisyonu kurulması çağrısı yaptı.

SNHR Başkanı Fadl Abdulgani ise söz konusu raporda, "Uluslararası toplum Suriye'deki dramı sonlandırmak için ne yapılması gerektiğini biliyor ama ne yazık ki her defasında sonuç getirmeyecek çözümlere yöneliyor. Çözüm, demokratik geçişe götürecek siyasi sürece katkı sağlamaktan geçiyor" ifadesini kullandı.

Abdulgani, Cenevre1- Konferansı'ndan sonraki tüm girişimlerin Suriye'de daha fazla kan akmasına ve devlet teşkilatında boşluk oluşmasına sebep olduğunu ve bu boşluğu da "İran milisleri ile DAİŞ'in doldurduğunu" dile getirdi.

Kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının, yürürlüğe girmesinden bu yana 79 kez ihlal edildiği belirtiliyor.

AA