Atalay: Meseleyi hâlâ silahla çözmeye çalışanlar var

Atalay: Meseleyi hâlâ silahla çözmeye çalışanlar var

Çözüm Süreci'nin bir önceki koordinatörü eski Bakan Atalay, Çözüm Süreci devam ederken devlet içinde hala meseleyi silahla çözmeye çalışanların bulunduğunu söyledi

Çözüm Süreci'nin başlangıcında koordinatör görevinde bulunan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, devlet içinde hala daha fazla insan öldürerek meseleyi çözeceğini düşünen insanlar bulunduğunu söyledi. 

Beşir Atalay, Hürriyet Gazetesi'ne verdiği demeçte, "Çözüm süreci yürürken de daha fazla insan öldürerek bu sorunların çözüleceğini sananlar bu ülkede hep olmuştur." dedi. Atalay, "Askeri mi kastediyorsunuz" şeklindeki bir soru üzerine ise "Kimseyi kastetmiyorum. Geçmişten beri bu devlet kademelerinde, her kesimin içinde olmuştur." cevabını verdi. 

Çözüm Süreci'nin en kritik noktası sorulan Beşir Atala, "HDP'ye çok iş düşüyor. Geçmişten yaşadığım bazı şeylere bakarak şunu söyleyebilirim; bazen kendilerini örgüt yerine koyuyorlar. Ha yani çok mu farklı? Düşünceleri, nihai hedeflerinde ortaklıklar olabilir ama HDP bir siyasi parti. HDP ismini almadan daha önce başka partilerde önde gelen isimler şöyle derlerdi; 'Bizi iyi değerlendirmiyorsunuz, biz aracılık, danışmanlık yapabiliriz'. Onlar o konumda devam etseler sorunun çözümüne çok destek verirler. Ama Kobani sonrası olduğu gibi örgütten fazla örgütçü olarak bu sorunları çözemezsiniz. Bir miktar şu da olmuştur. Bu çözüm sürecine canı gönülden katılmayan bazı kurumların değişik kademelerindeki insanların yeterli müdahale göstermemesi olmuş olabilir. Onu önemli görüyorum, çünkü halen çözüm süreci yürürken de daha fazla insan öldürerek bu sorunların çözüleceğini sananlar bu ülkede hep olmuştur." dedi. 

Kimi kastettiği sorulan Atalay şöyle devam etti: Kimseyi kastetmiyorum. Geçmişten beri bu devlet kademelerinde, her kesimin içinde olmuştur. Terörle silahlı mücadele tabii bir yöntemdir. Ama biz mümkün olduğunca can kaybı olmadan, konuşarak yapalım dedik, huzurlu bir toplum için böyle bir yöntemi seçtik. Ama çözüm süreci asla güvenlik zaafı değildir. Şu sırada da hükümetin bölgedeki güvenliği ve kamu düzenini en öne almasını çok yerinde buluyorum.