Atalay: HDP sürece ihanet etti

Atalay: HDP sürece ihanet etti

Beşir Atalay, "Terör örgütü silahları bırakacak, devlette eve dönüşle ilgili düzenlemeler yapacak. Bu aslında belli oranda yürüdü ama maalesef HDP buna ihanet etti" dedi

Eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Çözüm Süreci kamu düzeninin ya da güvenlik önlemlerinin alternatifi değildir. Devlet her yerde kamu güvenliğini sağlayacak, vatandaş korkusuzca yaşayacak. Bunu yapmak zorunda. Ama bir yandan da demokratikleşme faaliyetleri devam edecek. Bunları birbirinin alternatifi gibi görmek mümkün değil. Çözüm Süreci'nin en önemli hedefi, terörü bitirmek" dedi.

Van'da seçim çalışması yürüten Atalay, 1 Kasım'daki seçimin belirleyicilik açısından diğer seçimlerden çok daha önemli olduğu bilinciyle yoğun bir kampanya yürüttüklerini söyledi.

Atalay, bölgede tek rakipleri olan HDP'nin geçen seçimlerde terör örgütüyle insanlara tehditler savurup kötü bir imaj bıraktığını dile getirerek, köylerde muhtarların tehdit edildiğine dair duyumların geldiğini, en küçük bir olumsuzluğun bile kendilerine iletilmesi konusunda gerekli görüşmeleri yaptıklarını aktardı.

Terör örgütünün yaptığı eylemlerden pişmanlık duyarak tekrar inandırıcı şekilde "silahı bırakıyoruz" demesi durumunda yeniden farklı çalışmaların yapılabileceğini ifade eden Beşir Atalay, konuşmasını şöylesürdürdü: "Çözüm Süreci kamu düzeninin ya da güvenlik önlemlerinin alternatifi değildir. Devlet her yerde kamu güvenliğini sağlayacak, vatandaş korkusuzca yaşayacak. Bunu yapmak zorunda. Ama bir yandan da demokratikleşme faaliyetleri devam edecek. Bunları birbirinin alternatifi gibi görmek mümkün değil. Çözüm Süreci'nin en önemli hedefi, terörü bitirmek. Bir yasa çıkardık 2014 yılında.Çözüm Süreci'nin anayasasıdır. Orada ne yapılacağı açıkça yazıyor. Terör örgütü silahları bırakacak, devlette eve dönüşle ilgili düzenlemeler yapacak. Bu aslında belli oranda yürüdü ama maalesef HDP buna ihanet etti."

Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler, 6-7 Ekim olayları ve HDP'nin terör örgütüyle arasına mesafe koymaması gibi gelişmelerin güveni sarstığını söyleyen Atalay, Çözüm Süreci'ni yürütenlerden biri olarak "Çözüm Süreci'ne ihanet ettiler" cümlesini rahatlıkla dile getirebildiğini vurguladı.
Atalay, devletin sorunları çözmek için çok çaba sarf ettiğini ve çok risk aldığını, attığı adımlar nedeniyle eleştirildiğini belirterek, "Bunlar onun hakkını vermedi ve sürece ihanet etti. Devlet şimdi güvenlikle ilgilitedbirlerini sonuna kadar alıyor. Vatandaşlarımız özellikle seçim ortamında rahat olsun. Seçimden sonra sınırımızın içinde ülkemizin her karış toprağının güvenli olması, vatandaşlarımızın kendi yaylasında özgürce yaşamasını sağlayana kadar devam edecek. Terör unsurlarının da zorda kaldıklarını burada görüyorum. Yaptıklarının cezasını çekiyorlar. Çözüm Süreci'ni istismar ettiler" şeklinde konuştu.