Asya Abdullah: Kobani, IŞİD için prestij sorunu oldu

Asya Abdullah: Kobani, IŞİD için prestij sorunu oldu

Asya Abdullah: Kobani, IŞİD için prestij sorunu oldu

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 39 gündür saldırısı altındaki Kobani’deki direnişi Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Asya Abdullah, Almanya’da yayın yapan Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine değerlendirdi.
Abdullah, Peşmergenin desteğine müteşekkir olacaklarını söylerken, Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) ile silah ve insan yardım malzemelerinin geçişi için de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde koridor açılması taleplerini yineledi.
Abdullah, koalisyon güçlerinin hava saldırıları ile ilgili olarak ise şöyle dedi:
“Hava saldırıları her halükarda önemli bir destek. Ancak sadece bununla bu mücadele kazanılamaz. Hava saldırıları ve IŞİD’e karşı karadaki mücadele birbirlerini tamamlıyorlar ve ancak beraber yapıldıkları zaman başarıya götürebilirler.”
ABD’nin havadan yaptığı yardım
Asya Abdullah, tank ve ağır silahlarla saldıran IŞİD’e karşı daha iyi silahlara ihtiyaçları olduklarını ve Koalisyon’un bu desteği daha da genişletmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye üzerinden açılacak koridor
Asya Abdullah, “Peşmergelerin desteğine müteşekkir oluruz.  Ama bizler Peşmergelerin yanı sıra YPG-YPJ savaşçılarının, silahların ve insanı yardımların Kobani’ye ulaşmasını sağlayacak bir koridor da talep ediyoruz. Böylesi bir koridor acilen gereklidir ve BM tarafından da kontrol edilmelidir.”
Abdullah: Kobani, IŞİD için prestij sorunu oldu
IŞİD’in Kobani’yi ele geçirmek için elinde bulundurduğu bölgelerdeki camilerde ‘Kobani’de Amerikalılara karşı savaştığına’ ilişkin propaganda yaparak, yeni savaşçılar topladığını söyleyen Asya Abdullah, şöyle devam etti: “Kobani’de bir başarı, IŞİD’in taraftarları arasındaki imajını güçlendirecek. Böyle bir durumda, kenti ‘uluslararası desteğe rağmen’ ele geçirdiklerini propagandasını yapabilecekler. Kobani’yi kaybederlerse, ki bizler bundan eminiz, varabilecekleri en üst noktaya varmış olacaklar. ‘Yenilmez İslam Devleti’ miti de böylece parçalanmış olacak.
IŞİD’e karşı savaş sadece Kürtlerin direnişi demek değildir. Tam tersine bu evrensel değerleri savunmayı amaçlayan uluslararası bir mücadeledir.”
‘Direnişe devam edeceğiz’
Abdullah son olarak, Kobani’ye yönelik tehlikenin henüz bertaraf edilmediğini  ve ne olursa olsun sonuna kadar direnişe devam edeceklerini yineledi.

Kaynak: İMC TV