Assidon: Yeni Mavi Marmara'lar olacak

Assidon: Yeni Mavi Marmara'lar olacak

Yahudi asıllı insan hakları savunucusu Assidon, yeni bir yardım gemisi dalgasının Gazze'ye yönelmesinin gerçekleşebileceğini ileri sürdü.

Fas'ın Yahudi asıllı önde gelen insan hakları savunucusu Sion Assidon, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik son saldırılarının, yardım gemilerinden oluşan yeni bir dalganın Gazze'ye yönelmesine yol açacağını ileri sürdü. Assidon, "Bu defa gemilerin kalkış noktası sadece Türkiye olmayacak. Birçok ülkeden yardım gemileri Gazze'ye gidecek" dedi.
Lahey'de yargılanmanın yolu açıldı

İsrail'in Gazze'de aralarında yüzlerce çocuk ve kadının da bulunduğu büyük sivil kaybına yol açan saldırılarının uzun vadede hukuki karşılığının olacağını belirten Assidon, "Uluslararası toplumun, İsrail'in ilgili mahkemelerde yargılanması konusunda bugün için muktedir olduğunu düşünmüyorum. Ancak şurası muhakkak ki Siyonistlerin işlemekte oldukları insanlığa karşı suçları ve savaş suçları, Lahey'de yargılanmalarının yolunu açmıştır" dedi.
Boykot İsrail için stratejik tehdit

Uluslararası toplumun yardım faaliyetleri ve boykot mücadelesinin uzun vadede olumlu neticeler vereceği umudunda olduğunu vurgulayan Assidon, boykot konusuyla geçen yıla kadar İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın ilgilendiğini ve her ülkedeki büyükelçilikleri, ilgili gelişmeleri izlemekle görevlendirdiğini hatırlatarak şöyle devam etti:
"Bu senenin başından itibaren konu Stratejik İşler Bakanlığı'nın uhdesine verildi. Zira Siyonistler, boykot konusunun stratejik bir tehlike haline geldiği kanaatine vardılar. Bunun için büyük bir bütçe tahsis ettiler. Bu işin bir yönü. İkinci olarak bugün tanık olduğumuz elim hadiseler, 2008 ve 2009'da Gazze'ye yönelik vahşi saldırıların akabinde görüldüğü gibi, Gazze'ye uygulanan ambargonun kırılması amacıyla yeni yardım gemilerinin gönderilmesine yol açacak. Sanıyorum bu defa gemilerin kalkış noktası sadece Türkiye olmayacak. Birçok ülkeden gemiler Gazze'ye gidecek."
Büyük devletler İsrail'in suç ortağı

Büyük devletlerin, İsrail'in saldırıları karşısında BM Güvenlik Konseyi'nden karar çıkartamaması ve bu ülkeye yönelik yaptırım kararı almamasını da değerlendiren Assidon, "En açık ifadesiyle bu ülkeler suç ortağı. Bu ülkelerin, İsrail'in geçmişte yüzlercesini ihlal ettiği gibi yine ihlal edeceği bir kararı Güvenlik Konseyi'nden çıkarma güçleri var. Ancak (ABD Dışişleri Bakanı John) Kerry, bizzat, Hamas silahsızlandırılmadıkça çatışmaların sona ermeyeceğini söyledi. Bu, İsrail'in tavrıyla tamamen uyuşuyor."
Gazze'yi boğmak amaçlı açık komplo
Bazı Arap ülkelerinin de Hamas'ın hedef alınmasına destek verdiğine ilişkin yorumları değerlendiren Assidon, "Bir aktivist olarak bu konularda ayrıntılara giremem. Ancak şunu söylemem mümkün: Gazze'ye uygulanan ambargo iki yönden icra edildi. Siyonistler ve Mısır tarafından. Filistin halkının bir kesimini çok dar bir sahada boğmaya yönelik açık bir komplo olduğunu söyleyebilirim."
BDS Hareketi'nin, İsrail ile ticaretin engellenmesi gibi taleplerinin şu ana kadar Fas'ta resmi düzeylerde karşılık bulmadığını da anlatan Assidon, "Fas'ta daha yolun başındayız. Hareketin hedeflerine ulaşması konusunda gençlerden ümitliyim" ifadesini kullandı.
Yahudi asıllı bir aktivist olarak dile getirdiği görüşler ve eylemlerine yönelik tepkilerin sorulması üzerine Assidon şu yanıtı verdi:
"Genel olarak kimseyle sorunum olmadı. Herkes kim olduğumu biliyor. Bu insani bir mesele, ırk konusuyla ilgisi yok. Tabii ki Siyonistler ırk konusunu istismar etmeye çalışıyor ancak onlara aynı şekilde mukabele edemeyiz, bu büyük bir hata olur. İnternette bazı sorunlar gibi küçük hadiseler dışında şu ana kadar kimse bana birşey yapmaya yeltenmedi."
Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün Fas Genel Sekreteri de olan Assidon, siyasi mahkum olarak 1973-1984 hapiste tutulmuştu. Assidon, Uluslararası Af Örgütü'nün başlattığı uluslararası kampanyanın ardından serbest bırakılmıştı.